onsdag 26 november 2014

atomfrågor

1. Vad är en atom? 
svar: Det är en byggsten som allt i universum består av. En atom innehåller minst en elektron, en proton och oftast en neutron. Om ett ämne består av endast 1 sorts atom är det ett grundämne.
2. Vad är ett grundämne? 

svar: Ett grundämne, även kallat element är när ämnets atomer har samma antal elementarpartiklar. Men neutronerna behöver inte finnas i samma antal som de två andra partiklarna, för då blir det bara en isotop.
3. Ungefär hur många grundämnen finns det? 

svar: 118
4. Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag? 

svar: Neutroner, protoner och elektroner.
5. Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen? 

svar: Elektron är negativ, proton är positiv och neutron är neutral.
6. Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av … 

svar: Tomrum, alltså vakuum.
7. Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet? 

svar: Väte.
8. Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har? 

svar: Alla elementarpartiklarna.
9. Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt? 

svar: Isotoper är när neutroner ökar eller minskar i antalet, alltså att de inte är samma antal som protonerna och elektronerna. Den ena isotopen har 1 mer neutron och den andra har 2 mer neutroner. Den isotopen som har två mer neutroner är radioaktiv, och sänder ut betastrålning.
10. Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det? 

svar: Att de inte är stabila och går igenom en sönderfallsprocess tills att de hamnar på ett stabilt ämne. När de faller sönder sänder de ut radioaktivitet som är olika farlig beroende på om det är alfa-, beta- eller gammastrålning.
11. Vad betyder ordet ”radio”? 

svar: Strålning.
12. Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen? 

svar: Man kan bland annat bota cancer genom att skicka fotonstrålning (även kallad gammastrålning) på de "farliga" cellerna. Strålningen delar atomerna och molekylerna så att de blir till joner. Nackdel med strålningen är dock att de friska cellerna även skadas. 
Man kan även använda strålningen för att sterilisera sprutors nålar för att de inte ska finnas några bakterier som kan skada personen som ska ta sprutan. 
13. Vad menas med bakgrundsstrålning? 

svar: Det är den strålning som finns kvar efter Big Bang och alltid kommer att finnas kvar.
14. Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla? 

svar: Väte
15. Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk? 

svar: Uran.
16. Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran? 

svar: Anrikning.
17. Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige? svar: 3 kärnkraftverk (Oskarshamn, Forsmark och Ringhals)och 10 reaktorer.
18. Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden? svar: Man tror att man ska kunna förvara det i bergrum.
19. Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik. svar: Fusion är när atomkärnor sätts ihop och därmed skapas det enormt mycket energi. Fission är tvärt om, då klyvs atomkärnorna och även då skapas det energi. I kärnkraftverk använder man sig av fission då neutroner klyver atomkärnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar