Man kallade det supervalåret. Inom ett års tid skulle det anordnas ett EU-val, ett kommun-val, ett regionalt och ett nationellt.
Två av de största samtalsämnena inför riksdagsvalet (septembervalet) var om Sverigedemokraterna skulle få behålla vågmästarrollen eller få behöva lämna över den till Gudrun Schymans parti, F!(feministiskt initiativ). I det tidigare valet fick SD 5.7% medan FI endast fick ynka 0.4% av rösterna. Detta var kanske inte en siffra som gjorde så stor uppståndelse med tanke på att partiet skapats endast 5 år tidigare, medan SD grundades för dryga 20 år sedan.
Båda partiernas ledare reste rike runt under året för att framföra sin politiska åsikt. Jimmie Åkesson (SD) framförde sin åsikt om Sveriges välfärd, och Gudrun Schymans lyfte fram feminismen.
Resultaten av detta blev att Sverigedemokraternas procent ökade med över dubbelt så mycket och därmed fick behålla sin vågmästarroll. Även F! ökade med sina röster till 3.1%, men med tanke på 4% spärren kom partiet inte in i riksdagen.
Egna tankar:
Om man googlar på "Feminism" står det stort och tydligt på NE.se "Social rörelse för jämställdhet mellan kvinnor och män". Om man sedan bläddrar upp ordet "Feminism" i Svenska Akademiens ordbok så står det "rörelse för kvinnors jämställdhet med män". Feminism är alltså inte manshat. Feminism handlar inte om att kvinnor ska få mer makt i samhället eller att kvinnorna ska dominera. Det handlar enbart om att kvinnor och män ska vara jämställda.
Ett uttalande från Gudrun själv under en partikongress 2013 löd såhär: "Feministiskt initiativ har en vision om ett samhälle där alla kan färdas väl genom livet. Det kräver att samhället i alla avseenden beaktar de mänskliga rättigheterna och tryggar rätten till hälsa, arbete, bostad, utbildning, social omsorg och trygghet. Politiken ska användas för att säkra människors lika möjligheter och utfall oavsett kön, hudfärg, etnicitet, klasstillhörighet, sexualitet, funktionsförmåga och könsidentitet. "
För ett år sedan visste jag inte vad feminism handlade om. Jag tyckte att det var en överdrivet stor uppståndelse om det på de sociala medierna och att det överlag blivit överdrivet. Jag har nu efteråt insett att jag endast var för opåläst om ämnet och kanske för lat för att lägga min tid på att läsa om vad det egentligen handlade om.
En stor anledning till att jag nu kallar mig feminist är för att jag läste på om det, och insåg att frågan är en av de viktigaste vi har för att alla ska kunna leva säkert i vårt samhälle.
En bild som berört mig väldigt mycket, är denna:
Denna bild är även en av anledningarna till att jag kallar mig feminist. Flickor, tjejer och kvinnor ska säkert kunna gå runt på gatan när de går hem från skolan, från en kompis eller hem från krogen utan att känna en rädsla av att någon inom loppet av bara några sekunder kan gå eller springa ikapp en och sedan utföra sexuella handlingar utan samtycke. Man ska inte leva i ett samhälle där man inte vågar anmäla att man blivit utsatt för våldtäkt med tanke på att chansen att personen döms inte ens ligger på 1 ynka procent.
Bara under det senaste året har flertal löpsedlar stort prytts av en text där det står något i liknande stil med: "Våldtäktsman frisläpps". Gång på gång kan man sedan läsa i artikeln hur domaren frågat offret vad den hade på sig. Om offret då svarar att den hade på sig en kort klänning är det näst intill kört, och våldtäktsmannen släpps på fri fot.
Det ska inte behöva se ut såhär. Tjejer ska inte behöva behöva få det kastat upp i ansiktet att: "Du får skylla dig själv om du blir våldtagen med tanke på din korta kjol, det är som att du ropar efter att få bli våldtagen".
Idag, den 15 Januari har det enligt en studie skett 100 våldtäkter. Varje vecka sker det alltså 700 våldtäkter, och varje år sker det 36000 våldtäkter. En siffra som är så ofantligt stor att den mest känns overklig.
Flera av dessa anmäls inte ens, just på grund av att det känns lönlöst när majoriteten av våldtäktsmännen inte döms till straff.
Jag vill inte ens tänka mig in i en situation där någon av mina vänner blivit våldtagna men väljer att inte anmäla, just på grund av att chansen är så liten för att det ska leda till rättegång och straff. Att bli våldtagen ärrar någon för livet.
Precis som det finns extremister inom Kristendomen, inom muslim och inom rasism så finns det även extremister inom feminism. Få av dessa personer kan i vissa fall vara manshatare, men extremisterna kommer man inte undan. De har funnits i flera hundra år, och kommer antagligen finnas i flera hundra år till.
Jag hoppas, att FI till nästa val kommer öka med sina röster så de når över 4% spärren och kommer in i Riksdagen. Jag tycker dock inte att de behöver styra hela Sverige, bara uppmärksamma den feministiska frågan så att de andra större partierna också påverkas och tänker extra på den. Kanske skulle detta förbättra jämställdheten i Sverige, och kanske skulle det göra att kvinnor och män har samma rättigheter i samhället vi lever i.
källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Feministiskt_initiativ
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sverigedemokraterna
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/sverigedemokraterna
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/feminism
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/feministiskt-initiativ
http://ungafeminister.se/vad-ar-feminism/
https://feministisktperspektiv.se/2014/01/14/minst-hundra-valdtakter-sker-varje-dag/
Intressanta tankar kring feminism Tilda! Bra!
SvaraRadera