tisdag 11 februari 2014

till provet

Hur tar sig en raket ut i rymden? svar: Nu för tiden använder man sig av en flerstegsraket. Precis som man hör på namnet så har denna raketen flera steg i sin uppskjutning. Det börjar med att den åker iväg med hjälp av flytande bränsle som består av väte och syre. Efter 2.5 minuter har raketen nått sitt första steg och fram till det steget används det 2000 ton bränsle, och när all bränsle har brunnit upp släpper de av tanken som sedan brinner upp i atmosfären. Raketen har då nått en höjd på 6.1 mil och åker i 8600 km/h.
Efter ytterligare 4 minuter har raketen nått en höjd på 18 mil och kör i 24600 km/h. Här släpper den även av den andra tanken. 

Varför måste en raket nå en så hög hastighet redan någon minut efter start? svar: För att den ska kunna övervinna jordens gravitation och sen åka ut genom atmosfären.
Varför används flytande bränsle till raketer? svar: För att det är lätt att styra och den är inte lika flamfarlig.

Vad är en sond? svar: Det är en obemannad rymdfarkost som sänds ut i rymden för att studera himlakropparna. Man kan sända ut en sond i rymden och ställa in den på att starta efter 6 år.

Vad är en satellit? svar: Det är ett föremål som har en omloppsbana runt jorden för radio- och telekommunikation eller väder observationer.

Vad är en kapsel? svar: Det är en grej där man sätter astronauterna i. Kapseln kommer att återvända till jorden.

Vad är en missil? svar: en grej man försöker döda personer med i krig. Ta sönder något

Vad menas med reaktionskraft? svar: Det är en kraft i motsatt riktning.

Varför utvecklade man rymdfärjor som en ersättning till konventionella raketer? svar: för att rymdfärjorna kunde man använda många gånger igen men de konventionella raketerna var engångsraketer. Att kunna använda en raket flera gånger blev mycket billigare och även mer miljövänligt.

Vad innebar rymdkapplöpningen under det kalla kriget? svar: Vilket land som var bäst.

När utvecklades de första raketerna? svar: 

Vilka livsuppehållande tekniska system måste en astronaut ha med sig upp i rymden för att överleva. svar: Syre, vätska och mat, en atmosfär, något som tar hand om ens avfall och något som gör att det är rätt temperatur och tryck.

Varför klarar inte en människa av höjder på över 9000 meter (Sista biten upp för Mount Everest kallas Dödens zon)svar: För att där är lufttrycket superlågt och vi får inte i oss tillräckligt med syre.

Förklara orden Hypoxi & Eufori? svar: hypoxi är när vävnaderna inte har tillräckligt med syre och eufori är när man är som lyckligast. Typ när man ser sitt favoritband live för första gången eller träffar sin lifesaver.

Vad innebär gravitation, atmosfär? svar: det är en kraft som finns i jordens mitt som gör att vi håller oss kvar på jorden och inte flyger upp i luften. På månen finns det inte mycket gravitation och därför kan man hoppa mycket länge och högre.

Varför når ett flygplan endast en höjd på 25000 meter (Normal flyghöjd för transportflygplan i trafik är cirka 10000 meter) svar: ett flygplans motorer måste ha syre för att fungera, och så långt upp finns det knappt någon syre så därför flyger de heller så högt upp.

Att uppleva ett viktlöst tillstånd tyckte Dr Kevin Foung var riktigt kul. För en astronaut är det inte riktigt lika kul i längden, ja rent av farligt. Varför?

Alla olika rymdfarkoster som skall återinträda i jordens atmosfär är klädda i keramiska material som står emot oerhörd hetta. Varför?

Titta på listan nedanför och plocka ut tre i dina ögon viktiga händelser, skriv ner dessa och förklara vad det handlade om!



Rymdålders milstolpar
16 mars 1926: Första raketen med flytande bränsle, Robert Goddard USA

3 oktober 1942: Tyska V2-raketen, Werner von Braun, Tyskland

4 oktober 1957: Första satelliten, Sputnik Sovjetunionen

3 november: Första levande varelsen i rymden, hunden Laika Sovjetunionen.

12 april 1961: Första människan i rymden, Juri Gagarin, Sovjetunionen

14 december 1962: Första sonden förbi annan planet (Venus), Mariner 2 USA

20 juli 1969: Första människan på månen, Neil Armstrong och Edvin ”Buzz” Aldrin i månlandaren till Apollo 11, USA

6 juni 1971: Första rymdstationen, Saljut 1, Sovjetunionen

3 december 1973: Första sonden förbi Jupiter, Pioneer 10, USA

20 juli 1976: Landar på mars yta för första gången, Viking 1 USA

5 september 1977: skjuts Voyager 1 och 2 upp, USA

12 april 1981: rymdfärjor tas i bruk, Columbia, USA

19 november 1998: Första modulen till ISS skjuts upp, Sanya/ISS Ryssland

7 april 2001: Satellit sänds upp för att undersöka Mars, Mars Odyssey, USA

3 januari 2004: En robotbil sänd till Mars och finner bevis för att där funnits rinnande vatten, Spirit, USA

10 december 2006: Sveriges förste astronaut i rymden, Christer Fuglesang Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar