1. När har vi val till riksdagen? svar: Vi har val var fjärde år (2006, 2010, 2014 osv), och valdagen är alltid den tredje söndagen i september.
2. Vilka får rösta i riksdagsvalet? svar: Alla svenska medborgare som är över 18 år.
3. Nämn fakta om riksmötet. svar: Riksmötet börjar den första tisdagen i Oktober och avslutas när det nästa Riksmötet börjar vid samma tillfälle nästa år.
4. Vad gör talmannen? svar: Talmannen leder mötet i riksdagen och får inte deltaga i debatten.
5. Varför har riksdagen 16 utskott? svar: För att varje ämne behöver 1 utskott och det finns 16 ministrar.
6. Nämn några utskott. svar: utbildningsutskottet, skatteutskottet, försvarsutskottet och jordbruksutskottet.
7. Nämn något om kompromisserna i utskotten. svar: Inget parti har en egen majoritet och därför måste man kompromissa för att alla ska få "lika", lite som alla partierna vill.
8. Förklara uttrycket: betänkande. svar: Betänkande är när förslaget kommer från utskottet och riksdagen sen diskuterar det och röstar ja eller nej.
9. Hur många sitter i Sveriges riksdag? svar: 349 personer.
10. Förklara uttrycket: acklamation. svar: När riksdagen tar ett beslut utan en omröstning (alltså att majoriteten röstar ja när talmannen frågar) kallas det acklamation.
11. Nämn fakta om voteringar. svar: När en fråga har stor oenighet kan en person begära votering, och det betyder då att talmannen frågar ut vilka som röstar ja, och de som gör det reser sig då upp. Talmannen frågar sen vilka som röstar nej, och sen räknar man hur många som röstade på det olika alternativen.
12. Vad gör statsministern? svar: Han beslutar vilka som ska vara med i regeringen.
13. Vad kallas statsministerns medarbetare? svar: Statsråd eller ministrar.
14. Vad gör ett departement? svar: Departementen har ansvar för ett speciellt område och för fram förslag om just det området till regeringen, som i sin tur skickar förslaget till utskottet.
15. Ge exempel på ett departement. svar: utbildningsdepartementet, bostadsdepartementet, försvarsdepartementet, utrikesdepartementet och miljödepartementet
16. Vad innebär en monarki? svar: Det är när ett land har en kung och en drottning, i vårt fall Carl XVI Gustav och Silvia, som är deras statschef.
17. Nämn fakta om kungens makt. svar: Kungen som är våran statschef har ingen politisk makt. Han får därför inte rösta på något parti eller uttala sig om vilket parti som är bäst. Hans viktigaste uppgift är att representera Sverige som landets statschef och ta emot andra länders sändebud.
18. Vilken är kungens viktigaste uppgift? svar: Att representera Sverige som dess statschef.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar