fredag 14 mars 2014

sammanfattning av KUNTA

Texten handlade om en pojke som föddes i en liten by i Afrika på Gambias kust. När bebisen föddes och de för första gången såg att det var en pojke började förfäldrarna skratta av glädje, på grund av att det just var en pojke som förfäderna förebådade skulle bli den förstfödde. 
Efter att killen hade fötts gick fadern och bad vid en böneplats, och blev även då lyckönskad av de andra männen. 

Enligt en gammal hävd hade fadern en enda uppgift, och det var att ge ett namn sin förstfödde son. På den åttonde dagen samlades byborna utanför föräldrarnas hydda för att ta del av namngivningsceremonin. Karamo Silla, byns trumslagare var där och även barnets framtida lärare, prästen Brima Cesay var där. 
Cermonin började med att killens hår blev bortrakat (som var en gammal tradition) och fortsatte sen genom att trumslagaren började slå på sina trummor och att prästen läste en en bön för barnet. Det blev sedan dags för fadern att berätta för sin son vilket namn han skulle få (sonen fick alltid reda på det först av alla), och efter det var det hustruns och lärarens tur att få reda på namnet.  När detta sedan var klart läste läraren upp namnet högt för alla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar