torsdag 27 mars 2014

Hur styrs Falkenberg-minikurs

 1. Förklara ordet: kommun. svar: Kommun kommer i grunden från det latinska ordet Communis och betyder gemenskap. Alltså att kommunerna ska gemensamt sköta saker som utbildning, fritisgårdar osv. 
2. Hur många kommuner finns det i Sverige? svar: Det finns 290 kommuner i Sverige. 
3. Ge exempel på att kommunerna skiljer sig åt. svar: Några är mycket stora och några är väldigt små. För ex. så har Stockholm drygt  700.000 invånare medans Bjurholm i Västerbotten har 2900 invånare. 
4. Nämn fakta om kommunens föregångare. svar: Kommunens föregångare är socknen. Det är det som man kallade det förr i tiden. En socknen bestod av flera olika byar. 
5. Vilka var fördelarna med de små kommunerna? svar: Alla kände varandra och kände sig hemma när systemet fungerade. 
6. Vilka var nackdelarna? svar: Nackdelarna var när familjer började flytta in till storstäderna. Eftersom att det redan innan inte hade varit så många invånare i kommunen så var man nu tvungen att slå ihop den med en annan för att få den att fungera. 
7. Vad innebär det att kommunen har självbestämmanderätt? svar: Det betyder att kommunen har rätt till att ta ut skatt och andra avgifter för t.ex. sophämtning och daghem. 
8. Vad måste kommunen erbjuda sina invånare? svar: Gratis skolgång och socialtjänst inom barn och äldreomsorg. 
9. Nämn fakta om kommunvalet. svar: Kommunvalet är alltid den tredje söndagen var fjärde år. Man måste ha fyllt 18 år och vara invånare i kommunen för att få rösta. Om man inte bor i kommunen men fortfarande vill rösta måste man ha haft svensk medborgarskap i minst 3 år. 

10. Nämn fakta om kommunfullmäktige. svar: Kommunfullmäktige är precis som riksdagen, fast att varje kommun har en. 
11. På vilket sätt är kommunstyrelsen det viktigaste organet? svar: Eftersom att här förbereds alla förslag innan de bestäms om det var ett bra förslag eller ej i fullmäktige. 
12. Vad gör nämnderna? svar: Nämnderna har ansvar över ett speciellt område, t.ex. skola eller fritid. 
13 Vilken är kommunens viktigaste inkomstkälla? svar: Det är skatten som alla vuxna betalar. 
14. Nämn fakta om bidrag som kommunen får. svar: Kommunen får bidrag från staten, som motsvarar cirka 20% av kommunens inkomstkälla. 
15. Vad är ett landsting. svar: Sverige är uppdelat i 18 landsting där ett visst antal kommuner ingår (olika för varje landsting) och brukar ha samma gränser som länet. 
16. Vilka är landstingens viktigaste uppgifter? svar: Sjukvården, kollektivtrafiken och viss utbildning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar