onsdag 5 mars 2014

Vad händer i Ukraina?



Ukrainas vice premiärminister och Vladimir Putin. 

Man skulle kunna säga att Ukraina är uppdelat i två delar, i den östra delen bor de människor som tänker som Ryssar gör och också lever som invånarna i Ryssland och i den västra delen bor de som har motsatt åsikt.
Viktor Janukovytj var sen 2010 president i Ukraina och hade en väldigt bra relation med Rysslands nuvarande president Vladimir Putin. De samarbetade mycket, och den östra delen av Ukraina var på presidentens sida. Den västra sidan som inte var på Rysslands sida tyckte inte om Janukovytj och hans handlingar och bestämde sig därför i slutet på förra året att demonstrera. De valde att tälta på torget i Kiev och stanna där tills att presidenten avgår. 
Den 22 Februari i år avgick presidenten, ett beslut som Putin inte tyckte om. Han valde därför att sätta in extra militära insatser i Ukraina där demonstrationerna pågår, och även på den Ukrainska halvön Krim.
På Krim har detta dock pågått mycket längre än vad vi har märkt, då Ryssland under en väldigt lång tid har haft en militärbas på halvön. Denna militärbas har varit väldigt viktig för Ryssland just för att landet inte har möjlighet till så många militärbaser belägna vid vatten, så de vill absolut inte bli av med basen som ligger vid det Svarta Havet. 

jag tycker & tänker: 
Det är svårt att säga vad som är rätt och fel i detta sammanhang då det känns fel att säga till Putin att han inte har rätt till basen (på grund av att han har haft den i flera hundra år), men det är ju ändå Ukrainas halvö.
När jag hörde om detta problemet först tänkte jag direkt att en enkel lösning skulle vara att dela upp landet i två delar. Den västra delen skulle vinna på det på grund av att de skulle få ett självständigt land som själv kan få välja om de vill vara med i EU. Den andra delen hade antingen kunnat tillhöra Ryssland, eller också bli ett eget land som lever som Ryssarna. Denna tanke funkar dock bara i teorin, för var ska man i så fall dela upp landet? Vilken del ska få mest mark och vem ska få huvudstaden? Krim halvön, vad ska man göra med den? Det funkar inte riktigt så enkelt, men man tycker ändå att landet skulle må bäst av en sådan uppdelning.

Om jag skulle varit en Ukrainsk medborgare skulle jag tillhört väst-sidan då jag tycker att Putin är en hemsk president. Han handlar som en diktator, och jag tycker att många av de beslut som han har tagit kan bli tatuerade där det står FEL FEL FEL med stora bokstäver. Därför skulle jag nästan vilja säga att den västra delen är värda att bli fria från Putin och deras egna ledare.

Varför agerar då inte omvärlden på detta? Jag har tänkt den tanken, men det är väldigt svårt att veta vad man ska göra. Ska man sätta in militäriska insatser eller ska vi stanna hemma och vänta och se vad som kommer att hända? Man måste hela tiden tänka på konsekvenserna och på vad som kan hända, om Sverige och några andra länder väljer att sätta in militäriska insatser kan det vara så att Ryssland drar sig tillbaka, men det skulle lika gärna kunna vara så att de också väljer att starta eld mot de länder som gick emot dem själva.

Krig är något som jag dock aldrig kommer förstå mig på. Man kan lösa konflikter på så många olika sätt utan våld. Varje dag skapas det nya konflikter, men majoriteten av alla dem löser vi genom att argumentera och diskutera, så varför skulle vi inte kunna lösa denna konflikten på samma sett?

Just att ett land vill bli av med sin ledare är absolut ingen ovanlig situation, utan det pågår på många andra ställen av världen samtidigt. Ett exempel är det som pågår just nu i Egypten. För ett antal år sedan demonstrerade medborgarna i Egypten för att de var missnöjda med hur deras ledare behandlat folket. Tillslut avgick diktatorn, men än idag är det mycket oroligt i landet och för många människor blir dödade.







http://sv.wikipedia.org/wiki/Viktor_Janukovytj -halvt säker sida, använde den dock bara för att veta vilket datum han avgick.  

3 kommentarer:

  1. Jag tycker att din bakgrund var riktigt bra. Du visar att du vet vad som har hänt, och du kan även få andra att förstå vad som har hänt. Du fick med Var Hur och När.
    Ditt egna resonemang var bra. Du fick med din egna åsikt och visade vad du tyckte. Tänk på att du kan jämföra lite mer mellan olika saker. Sedan fick du med både Perspektivbyte och konsekvenser. Det var också bra att du fick med många källor. Bra! :)

    SvaraRadera
  2. De beskrev bakgrunden bra och man förstår tydligt vad som hänt.
    Du har ett bra välutvecklat resonemang med en egen åsikt, perspektivbyte och du har även tänk på lite egna lösningar på detta problemet.
    Jättebra skrivet med säkre källor som du kollat upp, bra Tilda :)

    SvaraRadera
  3. Din bakgrund är mer eller mindre klockren. Du har fått med all information, alla frågor som När? Var? Hur? och Vem? Vilka?. Man ser också att du har förstått vad du skriver om, och du får också läsaren att förstå. När det gäller ditt egna resonemang så är det också bra, du har med mycket bra argumentationer och frågor. Du har missat att ta med jämförelse, vilket kanske kan vara svårt att hitta, men försök att få med det också. Annars har du allt som du ska ha med, och också granskning av dina källor. Bra!

    SvaraRadera