tisdag 12 maj 2015

rika & fattiga länder

1. Vad innebär begreppet mikrokredit? svar: Det är små lån.
2. Man hjälper främst kvinnor med lån för att komma igång med företagande. Vad kan det bero på att det är främst kvinnor man riktar in sig på? svar: Det är oftast män som har fått utbildning eller enklare fått jobb. Det är oerhört svårt som kvinna i ett fattigt land att få jobb, och om man då är ensamstående blir det ännu svårare.
3. Vilka olika verksamheter kan kvinnor i fattiga länder tänkas starta? svar: Jordbruk-t.ex att man köper en ko och sen säljer vidare mjölk och kalvar, starta en frisersalong eller ett stånd/butik där man säljer egenproducerade varor.
4. Varför är det främst i Asien och Afrika mikrolån blivit vanliga och viktiga för utvecklingen? svar: För de världsdelarna är som fattigast över lag och har dåliga rättigheter för kvinnor. Där kan man inte ta ett lån för banken är rädd att personen inte kommer kunna betala tillbaka det på grund av att personen inte har någon tidigare inkomst.
5. Var i världen ligger de rikaste respektive de fattigaste länderna? svar: Majoriteten av de rikaste länderna ligger i Europa, även några få i Asien. De allra fattigaste länderna ligger i Afrika, söder om Sahara-öknen.
6. Vilka tänkbara orsaker finns det till fattigdom? Hur kan man beskriva förhållandena i de fattigaste länderna? svar: Fattigdom kan bero på olika saker, bland annat krig, naturkatastrofer (som händer ofta) eller sjukdomar som aids. Som jag skrev ovan ligger de fattigaste länderna söder om Sahara. Dessa länder blev för x antal år sedan erövrade och koloniserade. Europeerna fraktade de flesta råvaror som länderna hade tillgång till. Det gjorde att man senare inte kunde
Många fattiga länder har ofta en stor befolkning och den ökar även snabbt vilket gör att pressen blir stor på skolorna. Det är grov ojämlikhet mellan de rika och de fattiga. Eftersom att få personer får chans att gå i skola finns det ingen chans till fortsatt utbildning. Därför finns det inga sjuksköterskor och därmed ingen bra sjukvård. Det bidrar till att fler dör på grund av sjukdomar. I många fall styrs landet av en diktator (inte demokrati). Risken är då hög att det blir stora skillnader mellan grupper i landet, mest ekonomiskt sätt.
7. Vad kan vi i världens rikaste länder göra för insatser för att medverka till en positiv förändrning i de minst utvecklade länderna? svar: Man kan be bistånd för att utveckla skolor, sjukvården eller jordbruk.
8. Vad finns det för samband mellan fattigdom, ohälsa och faktorer som befolkningstäthet, klimat och naturresurser? svar: De flesta fattiga länder har inte råd med bra sjukvården vilket leder till att fler dör i infektionssjukdomar eller inte får hjälp med andra sjukdomar. Om man lider av depression eller annan psykisk ohälsa finns det ingen chans att få hjälp. De flesta fattiga länder har ofta en mycket stor befolkning och befolkningsmängden ökar mycket snabbt. De flesta av befolkningen är ungdomar. Många fattiga länder har tidigare varit kolonier. De Europeer eller Amerikaner som invaderat länderna exporterade alla råvaror som länderna hade till antingen Europa eller Amerika. Nu senare har länderna lidit av detta eftersom att de inte kan sälja lika mycket råvaror till andra länder. Många fattiga länder har alltså inte så många naturresurser.
9. Varför är fattiga länder mer sårbara än rika för naturkatastrofer och dess effekter? svar: Eftersom att de inte haft pengar för att bygga upp byggnader och infrastruktur är de inte av bra kvalitet. När ett fattigt land drabbas av en jordbävning eller tsunami förstörs alla byggnader till skillnad från om Sverige hade drabbats, antagligen hade vi inte lidit av det lika mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar