fredag 23 augusti 2013

Tankar om "Ett fat korngröt"

Ett fat korngröt

Enligt mig är denna texten en typisk text som speglar hur det var på 1800-talet. Den första grejen var att det var missväxt. Familjerna som det drabbade fick lida genom en hel vinter utan mat. Och den maten som väl fanns, fick man dela upp så att alla familjemedlemmar fick lika mycket. I denna texten har familjen fått en missväxt på sin skörd, och för en familj på 6 personer blir det inte enkelt. Det märker man tydligt på Kristina som nyligen har fött en liten son. Hennes amnings-mjölk tar snabbt slut på grund av undernäring, och då får inte sonen någon mat.
Det andra som händer är att deras ena dotter, Anna dör. Hon var en av syskonen som inte fick så mycket mat, och magrade mycket. När familjen då skulle bjuda en annan familj på mat behövde Kristina göra en stor laddning gröt för att det skulle räcka till alla. När Kristina ställde in gröten i källaren, kunde inte Anna hejda sig, utan hon smög efter Kristina för att se var hon gömde gröten. Efter att Kristina hade lämnat rummet kunde Anna börja äta.

Det hon inte tänkte på var att hon knappt hade fått någon mat på lång tid, flickans mage var inte van vid gröt i stora mängder. Anna slutades liggande på källargolvet med mycket stora magsmärtor. Hennes magsäck hade gått sönder. Vid denna tiden fanns det ingen chans att man kunde operera, utan man fick helt enkelt hoppas på att dottern skulle överleva, vilket hon inte gjorde.

Detta blev själva startskottet för Kristina och Karl-Oscar. Paret förstod att om man är så fattig att ens barn dör, så är det dags att göra något. Kristina gick med på att emigrera till Amerika med hela familjen, och chansa på att få ett bättre liv på andra sidan Atlanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar