måndag 26 januari 2015

När Kejsaren var gudomlig-bokuppgifter

Passar boken som högläsningsbok? Eller är det en bok man vill läsa på egen hand? 
Jag tycker att denna bok passar som högläsningsbok, med tanke på att meningarna är enkla. När man läser högt är det alltså inte stor chans att man hakar upp sig. Än så länge har det heller inte varit några dialoger där man behöver ha världens inlevelse.

Vem är det som berättar det som händer i boken? 
Det är författaren som berättar, eller bara en person som ser det som händer från ett annat perspektiv. Den är skriven i tredje person, vilket betyder att det inte är kvinnan själv som berättar.

Tror du att boken skulle kunna bli en bra film? Varför? Varför inte? 
Om denna bokens handling skulle användas till en film så tror jag att man borde ha med själva bombningen. Annars finns det en risk att filmen blir lite långtråkig, precis som boken har varit i början. Det behövs någon vändning som gör att man fångar tittarens intresse och får den att kolla vidare.
Att bara följa familjens resa skulle vara ointressant i längden.

Kommer händelserna i boken i kronologisk ordning eller hoppar handlingen fram och tillbaka? 
De mesta händelserna kommer i kronologisk ordning, men vid vissa tillfällen (oftast när det är sett från sonens perspektiv) så är det ibland tillbakablickar om hur fadern var eller liknande.

Vem passar den här boken för? Vem tycker du ska läsa den här boken? 
Jag tycker att de som vill få ett annat perspektiv av Andra Världskriget att tänka utifrån bör läsa denna. Jag själv hade ingen aning om att Amerikanerna gjorde detta mot japanerna, så även om jag inte tyckte att boken var den bästa jag läst så var det nog nyttigt att få ett annat perspektiv. När man läser om Andra Världskriget är det oftast om hur judarna, de politiska motståndarna och de homosexuella blev kränkta och skickade till koncentrationsläger, aldrig om hur nedtryckta japanerna blev.
Med tanke på att boken är lättläst så anser jag att många årsgrupper kan läsa den. Allt från att man är 11 år och intresserad av Andra Världskriget till att man är 90 år. Med tanke på detta så kan man säga att författaren ändå har lyckats rätt bra.

Beskriv boken med en mening? 
En nyttig bok som kan få en att tänka om.

Hur börjar boken?
Boken börjar med att mamman beskriver hur lappar satts upp på de flesta allmänna ställen i Berkeley. Lappar med en evakueringsorder för de flesta japaner i området. Först får man dock inte reda på att det är japanerna som det handlar om, utan det kommer lite senare i boken.
Det är inte ofta som känslor beskrivs i denna bok. Därför får man aldrig reda på hur mammans ansiktsuttryck såg ut när hon läste på lapparna, och man får heller aldrig reda på om det var en panikkänsla som drabbade henne eller om hon bara var lugnt för att hon förespått att detta skulle hända.

Hitta på en ny titel till boken. Tala också om varför du har valt den titeln. 
Om jag skulle få bestämma titel så skulle jag antagligen valt "Att aldrig veta". Den kanske låter lite tråkig, men den beskriver ändå hela boken med enbart 3 ord, för det är näst intill aldrig någon som vet. De vet inte vart de ska någonstans, de vet inte hur länga de ska stanna i Utah, de vet aldrig när de får komma hem och de vet aldrig när de får träffa sin far. Hela den "resan" som de gör är ett enda stort frågetecken.

Huvudpersonen får ta med sig fem saker till en öde ö. Vad packar hon eller han ner och varför? 
Det finns tre huvudpersoner i denna bok, men jag har valt att skriva om sonen i denna uppgift.
Han är inte den personen som tänker på att ta med sig kläder, fotografier eller smycken som varit gåvor från hans förfäder. Det som han skulle ta med sig hade istället varit något som han kan underhålla sig med, t.ex en boll. Den andra saken som han skulle ha med sig hade nog varit en kniv. Även om killen är liten så är han smart, och barn är mycket uppfinningsrika så med hjälp av en kniv kan de både uppfinna nya leksaker, men också få fram föda.
För pojken är det väldigt viktigt att veta att hans familj är okej, och han är även nyfiken på att veta vad de håller på med, så han skulle även ha tagit med sig penna och papper så att han kan skriva brev till sin mamma, pappa och syster. Sist men inte minst hade han nog tagit med sig vatten, för som sagt så är han klok, och alla vet att man inte överlever utan vätska.

Skulle det som händer i boken kunna hända på riktigt? Motivera ditt svar. 
Det som händer i denna boken har faktiskt hänt på riktigt. Efter bombningen mot Pearl Harbor under Andra Världskriget var plötsligt inte Japanerna värda lika mycket och de blev även misstänkta för att ha deltagit i massor av brott. Plötsligt så var det japanerna som hade gjort alla inbrott och plötsligt så var det japanerna som hade förgiftat vattnet.


Diskussionsfrågor:
1. Var det rätt det som Amerikanerna gjorde, att skicka iväg Japanerna efter Pearl Harbor attacken och där med dra alla över en och samma kam?
2. Varför har man inte hört något om vad Japanerna fick utså? Varför har de aldrig fått uppmärksamheten?
3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar