onsdag 23 januari 2013

Sammanfattning om klimat-film


40 år vinter kallt, snö
nu ingen snö
varmare, växthuseffekten
fossila bränslen tätare atmosfär
vi-ingen skillnad
Afrika m.m-torka o översvämningar
allting värre
isen smälter-vatten högre
miljoner personer drabbas
rik-bra-bygga nytt-vi som förstör
fattig-värre-inget att göra, simma
USA-mest utsläpp
kina med-mycket mer invånare
vi hjälpa fattiga
sparsam el
bensin
åk tåg-buss



För kanske 40 år sedan var vintrarna kalla och det var mycket snö. Nu är det inte alls lika mycket snö, och det är inte heller lika kallt. Det är på grund av att det blir varmare på jorden. Det är växthuseffekten som orsakar detta. Eller, växthuseffekten är bra, men det blir lite för bra. När vi släpper ut avgaser blir det en tätare atmosfär och då kommer inte solstrålarna ut i rymden lika enkelt. Vi här i Sverige märker inte så mycket skillnad i klimatet, men ställen som Afrika märker av det riktigt mycket. Torkan blir mycket värre och på grund av att isen smälter blir det också mycket mer översvämningar. Det är flera miljoner människor i världens som påverkas av detta, och vi måste göra något åt det.
Alla rika länder kan anpassa sig mer efter klimatförändringarna men dom fattiga har det värre. Dom kan t.ex inte bygga hur många nya hus som möjligt som är anpassade efter klimatet.
USA har mest utsläpp i hela världen, 25 ton gaser per person släpper dom ut varje år. Kina släpper ut ungefär lika mycket men då måste man också tänka på att dom är lite fler invånare.
Det vi kan göra åt allt detta är att inte använda lika mycket el och energi, inte köra lika mycket bil utan åka tåg eller buss. LETS CHANGE THE WORLD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar