fredag 29 augusti 2014

Filmrecension

THE GREAT DEBATERS
genre: Drama

Handling:
Filmen utspelar sig på 1930-talet i Marshall, Texas. Den handlar om en lärare på (det svarta)Wiley College, vars namn är Melvin B. Tolson, som varje år har en uppgift att välja ut de bästa debattörerna. Dessa 4 personer som blir utvalda bildar sedan ett debattlag som ska bli så bra som möjligt. Just detta året är det Henry Lowe, Samantha Booke, Hamilton Burgess och James Farmer Jr. som blir utvalda, och även just detta året är laget bättre än någonsin.
De börjar tävla mot andra svarta college, och siffran på de vunna matcherna blir bara högre och högre.
Samtidigt som man får se alla de vunna matcherna får man även följa med och se hur de svarta människorna blev behandlade i det forna Amerika.

Även om filmen ibland innehåller vissa scener med vapen och fighter så är det ingen action-film, utan mer en drama-film.


Egen åsikt: 
Personligen tycker jag att filmen var väldigt bra. De hade valt att ta med gripande händelser som faktiskt har hänt i Amerika, vilket gör att man själv blir väldigt tagen.
När man ser allt så här på film blir det så tydligt, och man förstår hur svårt de svarta hade det under 1930-talet. De var varje dag tvungna att kämpa för att få samma rättigheter, samma utbildning och bli behandlade likadant som de vita.
En speciell händelse som jag fastnade för var när laget skulle åka och debattera mot den bästa svarta skolan i landet, och på vägen möttes av en brutal syn. Precis jämte vägen står en grupp med vita människor, och mitt i klungan hänger det en svart, uppbränd man. Han hade blivit lynchad. Jag kan inte ens föreställa mig den känslan som alla i debattlaget kände. Jag kan inte föreställa mig hur oerhört nedtryckta och värdelösa de kände sig när de såg den svarta uppbrända mannen.
Men det värsta för mig var nog inte att se detta på film, det värsta var att jag förstod att det var såhär de svarta var behandlade för 100 år sen. Vi, vita, vi behandlade de svarta som att det inte var värda ett endaste öre. I vissa extrema fall hade de svarta inte ens gjort något fel. De vita ansåg bara att de inte var värda att leva längre.
Jag är glad att världen har kommit en bit längre på detta stadiet, men vi har fortfarande en väldigt lång väg att gå. Rasismen mot de svarta existerar fortfarande, och det existerar fortfarande orättvisor mellan de svarta och de vita.

huvudpersonerna: 
Personenerna som filmen mest fokuserar på är Melvin B. Tolson, Henry Lowe, Samantha Booke, Hamilton Burgess och James Farmer Jr.

Den förstnämnda personen(Melvin B. Tolson) är läraren. Han är en mycket envis person, men vet också vad han vill och kämpar för det. Han har en oerhörd glöd för debatt-laget, och lägger all sin energi på att laget ska bli så bra som möjligt.
En bit in i filmen får man reda på att läraren är kommunist, men han gör allt för att detta inte ska påverka ungdomarna och lagets framgång.

Den andra personen är Henry Lowe. I början framstår han som den snygga, smarta och kanske kalla personen. Men in i filmen visar han de andra sidorna som jag tror är hans riktiga sidor. Dessa sidorna visas tydligt under en speciell händelse i filmen. Samantha och Henry bestämde sig för att lämna en fest som de hade för debattlaget. Henry tar då med Samantha och visar henne en sjö där han växt upp. De ror ut med en båt, och när de är i mitten av sjön stannar de upp och börjar prata. Han förklarar då att detta är det enda stället där han egentligen mår riktigt bra och faktiskt får koppla av. Att han ibland drömmer om att få resa till New York, San Francisco och andra Amerikanska städer, men också bara vill stanna i Marshall, vid sjön.
Även om Henry många gånger tar väldigt dåliga beslut och kan vara rätt dumdristig, så är han också väldigt klok och vill sina nära och kära väl.

Samantha Booke är personligen en av mina favoritpersoner i från filmen. Man märker att hon sedan länge har bestämt sig för att bli advokat och är villig att göra allt för att hennes dröm ska gå i uppfyllelse. Under den perioden då filmen utspelar sig fanns det endast få kvinnliga advokater, och resan dit är inte enkel. Hennes kämparglöd för att uppnå sina mål inspirerar mig.
Att vara en svart kvinna på den tiden var inte en lätt match, men det hindrar inte henne. Som ni kanske förstår så är hon en mycket stark kvinna med en stark vilja.
Ett exempel på detta är när hon är på uttagningen för debattlaget. Inte någonsin hade det funnits en kvinna med i laget, men det stoppar henne inte.

James Farmer Jr, killen som alla ser som sin lillebror. Killen som aldrig kan vara taskig, och har ett hjärta av guld. Han har även humor, och får alla runt omkring sig glada. Även om han enbart får debattera i en av de sista debatterna så slutar han inte kämpa för att vara en av "förste debattörerna".
Han gör även allt för att hans föräldrar (mest pappa) ska vara så stolt över honom som möjligt.

Den sista personen, Hamilton Burgess, får man inte följa så mycket under filmen. Han verkar mest vara en glad person som inte har så stora mål i livet. Dock får man aldrig följa med honom hem för att se hur hans föräldrar är, vilket faktiskt kan avslöja mycket om en person.


budskap: 
Jag tror att det tydliga budskapet i denna film är att alla människor har lika värde. Ingen är värd att lynchas, ingen är värd att betala 25 dollar för en gris som av en olyckshändelse blev påkörd, och ingen är värd att gå runt på gatan och vara livrädd för att bli slagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar