tisdag 26 augusti 2014

förnybara och ickeförnybara energikällor

Icke förnybara energikällorna:
De icke förnybara energikällorna är de fossila bränslena, alltså olja, gas, bensin, diesel och stenkol.
Dessa energikällorna är nog de vanligaste, men också de som tar slut snabbast. Oljan skapas när fossiler (gamla djur och växter) pressas ihop i ett enormt tryck, som t.ex. i ett berg. Efter flera miljoner år har det varit så hårt tryck att antingen olja eller gas skapas. Om det blir olja eller glas beror på hur högt trycket har varit. Av oljan skapar vi sen bensin och diesel. Men vi människor använder upp våra resurser snabbare än vad de skapas, så inom snar framtid kommer oljan ha tagit slut.

Förnybara energikällorna: 
De förnybara energikällorna är sol, vind, vatten, träkol, biobränslen, bergsvärme och jordvärme. När vi "fångar" in solens energi gör vi det med hjälp av antingen solfångare eller solceller. I vattenkraftverk och vindkraftverk finns det en turbin. Inuti denna turbin finns det en generator som omvandlar lägesenergin till rörelseenergi (och till sist till elenergi?). Många hushåll använder sig av jordvärme, och då gräver man ner slingor i jorden (ca 90 cm ner). Jag vet inte riktigt hur slingorna fungerar, men på något sätt "absorberar" de eller samlar ihop värmen för att sedan använda den som värme till hushållet.

Många hushåll använder sig även av solenergi. Man har då satt solfångare eller solceller (beroende på om man vill ha värme eller energi till hushållet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar