torsdag 28 augusti 2014

Laboration v.35

Vad händer när man sätter ett ägg som en kork på en ekolv? 
28/8, labbkompis: Matilda Hedström


Materiel & kemikalier: Hårdkokt ägg, E-kolv, Vatten, tekokare

Metod:
 Vi plockade fram allt material vi behövde vilket var en E-kolv och en tekokare. Efter det satte vi vattnet på kokning och började skala det hårdkokta ägget. 
Vi skalade det under kallt rinnande vatten, för då blir det lättare att få bort skalet och ägget förstörs inte. Sen häller man i det kokande vattnet i e-kolven, ungefär 3-4 cm. Snabbt la vi ägget på e-kolvens mynning (vi tog den spetsiga delen av ägget nedåt). Du kan behöva trycka lite på ägget så att det inte ramlar.  













Resultat: Det första resultatet vi fick blev inte som det andra gruppernas resultat. Ägget stannade liksom inte på sin plats, utan det lade sig ner istället. Men på det andra försöket så fastnade ägget som en kork i e-kolven. Tillslut gled den bara längre och längre ner. Efter ett tag hade hela ägget åkt ner så det låg i e-kolven. 


Slutsats: När man häller i det kokande vattnet värms luften inuti kolven upp. Varm luft väger mindre än kall luft, därför blir även lufttrycket mindre inuti e-kolven. Luften då som är ovanför ägget är mycket kallare (har högre lufttryck) vilket gör att den trycker på ägget. Tyngdkraften gör även att ägget dras nedåt. 


Anledningen till att man har varmt, kokande vatten är ju då för att luften inuti ska värmas upp, men man behöver egentligen inte använda sig av just vatten, utan det finns även andra möjligheter. Man kan t.ex. sätta eld på papper (det blir samma effekt, för luften värms upp utav elden)


Felkällor/förbättringar... Första gången vi gjorde laben fick vi inte alls samma resultat som de andra grupperna. Antagligen hade vi varit lite för ivriga, för vi trodde att ägget skulle fastna direkt. Vi gjorde det en gång till, denna gången med nytt vatten och en aning lugnare. När vi hällt i vattnet satte jag lugnt på ägget, och tryckte löst på det i en liten stund. När vi gjorde på det sättet så funkade det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar