onsdag 12 mars 2014

sammanfattning av "Bortbytingen"

sammanfattning: 
En trollkärring kom en dag gåendes i skogen med sitt trollbarn bärandes på ryggen. Hon tyckte att det var det vackraste barnet hon någonsin sett. När en bonde och hans hustru kom framridandes i skogen ville hon dock veta om deras barn var lika vackert, så när hästarna red förbi henne sträckte hon fram sitt svarta trollhuvud och skrämde hästarna varav barnet flög ur kvinnans armar. Kärringen fick nu chans att se människobarnet, som till hennes förvåning var mycket vackrare. Snabbt innan bonden och hustrun kom tillbaka för att hämta barnet, bytte trollkärringen bort sitt barn mot människobarnet och försvann in i skogen.

Hustrun valde att ta hand om trollbarnet, och bry sig om det som att det var hennes egna. Bonden gillade dock inte någon av hustruns beslut, och efter några år levandes med trollungen bestämde han sig för att döda det. Var gång som bonden försökte att dräpa barnet var hustrun där och räddade det, och efter att det upprepats ett antal gånger valde bonden att lämna hustrun.

På väg bort från kvinnan mötte han en liten kille, som visade sig vara sonen som paret tappat bort i skogen. Det visade sig även att varje gång som kvinnan behandlat trollungen bra, blev sonen behandlad bra av trollkärringen. Så när kvinnan nu hade offrat det som stod henne närmast, släppte kärringen sonen och lät honom återvända till sina föräldrar.

Diskussionsfrågor: 
-Hur skulle du agerat om du var i kvinnans situation, och varför?
-Mannen tycker inte att trollet är värt lika mycket som hans eget barn just på grund av att han är ett troll, är detta ett problem som finns nu? Gjorde mannen rätt tycker du?
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar