onsdag 14 maj 2014

Frances Hodgson Burnett föddes den 24 november 1849 i Manchester, England. Hon föddes in i en familj som senare kom att innehålla 5 syskon, varav hon var det tredje. Familjen levde bra tack vare fadern Edwins framgångsrika möbel- och inredningsfirma. Tack vare pengarna från firman kunde familjen flytta till ett nytt, större hus, dock fortfarande i Manchester. Frances fader dog dock plötsligt i en stroke, och efter sig lämnade han modern, Eliza med 5 barn varav ett låg i magen och en stor inredningsfirma. På grund av de hårda tiderna som drabbade Manchester på 1860-talet kunde familjen inte längre ha kvar firman och pengarna tog plötsligt slut.
Familjen valde därför att emigrera till Amerika. De bosatte sig utanför Knoxville, Tennessee där Frances bodde tillsammans med sin familj tills att hon gifte sig år 1873. Under dessa 13 åren var Frances tvungen att försörja familjen, och tack vare sitt stora intresse för att skriva fick hon möjligheten att publicera några av sina skrifter i tidningar.
1873 gifte hon sig med en vän till familjen, läkaren Swan Burnett. De fick 2 barn tillsammans, var av ett av dem föddes i Paris under de 2 åren som de bodde där. Efter de två åren i Paris flyttade familjen tillbaka till USA, denna gången till först Washtington DC och sen till New York. När Frances var 28 år gav hon ut sin första roman, The Lass of Lowries.

Frances publicerade mer och mer böcker, och blev världskänd. Familjen var välbeställd, de levde ett bra liv helt enkelt. Det fanns dock en baksida med berömmelserna. Ingen vet om det var av stress eller efter allt skvaller som skrevs i tidningarna, men Frances blev tillslut deprimerad. Bättre blev det inte när hennes äldste son dog i lunginflammation. Äktenskapet blev lidande och 1898 skilde sig Frances och Swan. Frances valde då att flytta tillbaka till England, och ett hus ute på landsbygden. Hon valde sen att än en gång flytta tillbaka till USA och levde där tills att hon dog den 29 oktober 1924. Begraven blev hon tillsammans med sin ena son Vivian jämte en staty av sina äldste son, Lionel.

Kvinnan hade aldrig någon författarutbildning utan hon var självlärd. När hon bodde i Manchester gick hon på "The Select Seminary for Young Ladies and Gentleman", och detta var även den enda skola som hon gick på. Frances gick alltså inte på någon skola i Amerika utan spenderade sin på att skriva och försörja familjen. 

När Frances pappa hade dött och modern hade fullt upp med att sköta affärerna var Frances tvungen att underhålla sig själv. Mormorn köpte då böcker till flickan, bland annat "The Flower Book" och "Uncle Tom's Cabin" som hon senare kom att göra teater av för sig själv. Att hon levde rik och fattig i olika perioder resulterade i att hon senare skrev mycket om kontrasten mellan fattigdom och rikedom. 
Tack vare sina egna upplevelser kunde Frances skriva så att man som läsare lever sig in i hur England såg ut på 1800-talet. 

Burnetts genre är olika beroende på vilken bok man läser. Men precis som det stog på NE.se så är det dominerande temat kontrasten mellan rikedom och fattigdom och mellan ont och gott. 
Hennes kändaste böcker är "Little Lord Fauntleroyd", "En liten prinsessa", "The lass of Lowries" och "The One I knew Best of All".

Boken som jag har läst heter "Den Hemliga Trädgården" och utspelar sig i 1800-talets England. Den handlar om en flicka, Mary Lennox, som får fly från Indien efter att koleran sprider sig som en löpeld. I Indien levde Mary ensamt. Flickans mamma bestämde redan vid födseln att hon inte skulle prata med flickan och lämnade henne ensam med sin "Ayah" och tjänare. Mary lekte aldrig med någon och stannade enbart på sitt rum hela dagarna. 


Källor som jag har använt: 
http://www.ne.se/lang/frances-hodgson-burnett, 
https://biblioteket.stockholm.se/inspiration/f%C3%B6rfattare/frances-hodgson-burnett-mamma-till-den-lille-lorden, 
http://en.wikipedia.org/wiki/Frances_Hodgson_Burnett



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar