onsdag 7 maj 2014

Hans Rosling Statistic of future

Hans Rosling är en läkare och forskare som i många år har forskat om befolkningen på denna jord, och hur den kommer öka respektive minska. Efter en tids forskning hade han en föreläsning om detta i USA, och som även blev till en film.
Hans berättar om världens befolknings utveckling, och hur den drastiskt har ökat bara på det senaste århundradet. På 1800-talet hade världen en befolkning på cirka 1 miljard. Nu, år 2014, ligger siffran på 7.5 miljarder. Det betyder alltså att på cirka 150 år så har befolkningen ökat med 6.5 miljarder.

Enligt Hans så kommer det år 2100 att leva runt 11 miljarder personer på denna planet. När antalet har nått 11 miljarder kommer det antagligen inte öka lika drastiskt, utan det kommer troligtvis avta. Detta är inte på grund av en trolig naturkatastrof som "utplånar" befolkningen eller krig. Den riktiga anledningen är nämligen att vi kommer ha såpass bra mediciner vid det laget som gör att vi lever mycket längre. Vi behöver heller inte föda mer barn eftersom vi faktiskt klarar oss bra med 2 barn. 
Förr i tiden var man tvungen att föda flera barn, både på grund av att man inte var säker på alla inte skulle överleva, men också för att man behövde mer hjälp när man blev äldre. 

Men skillnaden mellan denna film och många andra filmer om ökningen av jordens befolkning är att Hans är positiv till ökningen, medans många andra forskare ofta lyfter fram det negativa. Jag kan hålla med om att man vill veta konsekvenser och vad som kan hända, men ibland behöver man även få upp hoppet genom positiva tankar. 

diskussionsfrågor:
1. Vad kan göra att resultaten inte blir som Hans säger, att befolkningen inte alls kommer ligga på 11 miljarder vid år 2100? Antingen att det blir mindre eller mer.
2. Vad vill ni? Vill du att det ska öka/minska, motivera.

https://www.youtube.com/watch?v=ZSGoqw45tKI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar