torsdag 18 september 2014

artikel om vindkraftverk

LÅTER VI SVERIGES PENGAR BLÅSA IVÄG? 

Ett vindkraftverk kostar 32 miljoner kronor. 32 miljoner kronor som vi skulle kunna lagt på lärare, skolan, ungdomar eller arbeten. Personligen tycker jag att Sverige behöver förminska användningen av kärnkraftverken, och vindkraftverken är ett alternativ. Men, är det värt pengarna?

De är rätt lugnande att titta på, vindkraftverken. Hur de i horisonten snurrar med sina propellrar i takt med molnen som rör sig på himlen. Men är vindkraften något att satsa på? Inte enligt mig. I Sverige (år 2012)har vi 2800 stycken vindkraftverk, utplacerade på olika platser i landet. Tillsammans utgör de 4 procent av den energin som används i Sverige. Ett vindkraftverk kan kosta upp mot 32 miljoner kronor, alltså lägger staten miljontals kronor på stora propellrar som sedan inte ens utvinner en 20:e del av den energin som Sverige behöver.
Med de pengarna som används för att bygga upp vindkraftverken skulle man istället kunna bygga ut vattenkraftverken så att de kan bli mer effektiva, eller satsa på solkraft. 

Om man väljer att placera ut ett stort vindkraftverk (200m högt), kostar det 32 miljoner kronor. Självklart kan man placera ut ett som är mindre, t.ex. 150m högt, men man får inte ut lika mycket energi då.
Vi antar att staten bestämmer sig för att satsa på vindkraftverken och de ska utgöra 100% av energin vi får. Man behöver då sätta ut ca 70 000 vindkraftverk runt om i landet, vilket får en kostnad på tvåtusen etthundra miljarder kronor (2100 000000000).

Visst finns det vissa fördelar med vindkraftverk också, så som att de är en förnybar energikälla, de bidrar inte till växthuseffekten och de använder inte några av jordens resurser som kommer ta slut. Men samtidigt så tar det över 8 år innan man har vunnit på att ha placerat ut ett vindkraftverk, och det är en lång tid.

Enligt många stör även vindkraftverken fågellivet, och hushåll som har fått vindkraftverk utplacerade nära sig stör sig på bullret. I nuläget är det inget stort problem då många vindkraftverk är satta på platser så att de har avstånd från hushåll. Dock kan det blir ett mycket stort problem om man blir tvungen att placera ut ännu mer vindkraftverk, och än mer runt hushåll. 

Vi kan inte fortsätta att lägga miljontals kronor på vindkraftverken. Istället borde vi antingen satsa på vattenkraftverken som redan nu utvinner 45% av Sveriges energi, eller på solkraften. Både vatten- och solkraft är förnyelsebara energikällor, och man skulle kunna ge ett bidrag varje år eller månad till varje hushåll i Sverige så att de kan placera ut solceller på taken. Med hjälp av att placera ut solceller kan man även minska produktionen av energi från kärnkraftverk, som enligt mig inte är bra i längden. 

Att ha kvar de vindkraftverk som vi har i Sverige idag är dock ingen dålig idé. 4% är fortfarande 4%, och om något händer de andra energikällorna så får vi fortfarande lite energi. Man kan då ha vindkraftverken som en reserv-energikälla. Men, jag anser att det inte är rätt satsning. 


källor: 
http://vind.kraftig.se/ 
http://www.svenskenergi.se/Elfakta/Elproduktion/Vindkraft/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar