söndag 14 september 2014

kärnkraft

Hur fungerar kärnkraftverk? svar: Det är fission. Neutroner klyver urankärnor där det sen frigörs nya neutroner från. Dessa neutronerna klyver andra urankärnor (vilket kallas fussion), och därmed blir det en kärnreaktion av uran-klyvning. När urankärnorna klyvs bildas det en oerhörd energi. Denna energi omvandlas till värme som i sin tur värmer upp vatten. Av det varma vattnet blir det ånga som driver en turbin som i sin tur är kopplad till en generator. Denna generator omvandlar energin till elenergi. Där urankärnorna klyvs finns det även styrstavar som kyler ner urankärnorna för att det inte ska bli en härdsmälta. 
Vilka har vi i Sverige? svar: Ringhals (Varberg), Oskarshamn och Forsmark
Varför ligger de där de ligger? svar: För att havsvattnet är såpass kallt, och det används för att kyla ner ångan som skapas 
*Hur ser det ut i andra länder? svar: Tyskland, bland annat, blev skrämda av olyckan som inträffade i Fukushima och bestämde sig därför för att avverka sina kärnkraftverk inom snar framtid. De satsar istället på kolkraft. Frankrike har 59st kärnkraftverk och USA har 104 st. 
* Var får vi bränslet ifrån? svar: Bland annat Kanada
Avfallet? svar: Avfallet från kärnkraftverken är mycket farliga, och har en stor strålningshalt som är mycket farlig för människan, djur och vår miljö. Därför finns det speciella anläggningar där man förvarar avfallet. Detta avfall måste lagras i 100 000 år innan strålningshalten har sjunkit så att det inte är farligt för omvärlden. 
Kända olyckor? svar: Fukushima(2011), Tjernobyl(86) och Harrisburg(76)
Kan det hända i Sverige? svar: Både ja och nej, ja: de börjar bli gamla och det finns risker. De som jobbar där kan göra fel, och saker innuti kan gå sönder. Dock har Sveriges kärnkraftverk en oerhört stor säkerhet, så det är inte alls stor chans att det kommer hända. I Japan var det en tsunami och jordbävning som gjorde att reaktorerna gick sönder, så i Sverige krävs det något heeelt annat med tanke på att det inte kan bli en Tsunami här.
Fast ja, det kan hända. 
Fördelar/nackdelar med kärnkraft, svar: 

Framtiden - är det något att satsa på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar