torsdag 12 februari 2015

Falun Gong

Falun Gong är inte en religion lik många andra som tror på mono- eller polyteism, så som Kristendomen & Islam är en monoteistisk religion. Denna religion tror istället på att övningar kan skapa harmoni mellan människan och universum. Dess motto är "Sanning, Godhet och Tålamod" och man ska även göra fem qigong- och meditationsövningar.
Övningarna har funnits länge, men själva religionen uppstod 1992 då övningarna blev kända för allmänheten och inte längre var tvungna att läras ut från en mästare. Mannen som spred övningarna heter Li Hongzhi, och har fått äran för att vara grundare av Falun Gong. Dock förbjöds den 1999 i Kina eftersom att staten ansåg att rörelsen var ett hot.
Man vet inte en exakt siffra på hur många medlemmar och utövare det finns i världen, men det har uppskattats till mellan 70- och 100-miljoner. Dessa utövare är utspridda i ett sextiotal länder.

jag tycker & tänker: 
I alla århundraden har folk letat livet ut för att hitta något som får dem att må bra, något som får dem lugna och något som får dem lyckliga. Vi söker konstant efter något, trånar, letar alltid efter något bättre. Vissa försöker hitta någon eller något som "botar" deras psykiska ohälsa eller ångest.
När Falun Gong övningarna i början av 1900-talet blev kända för allmänheten så såg nog många människor det som en chans att hitta lugnet och finna sig själva.

På många sätt är denna religion lik både Hinduismen och Buddhismen. En Buddhist lever sitt liv för att uppnå Nirvana och slippa lidandet. På samma sätt försöker en annan person finna lugnet med Falun Gongs meditationsövningar. Den största skillnaden mellan Hinduismen och Falun gong är dock Hinduernas tro på gudar.
De 3 stora syskonreligionerna har näst intill inget likt med Falun Gong. Alla de tre tror på monoteism,

Precis som jag skrev tidigare så förbjöd staten i Kina Falun Gong år 1999 då de tyckte att rörelsen var ett hot mot landets politik. Egentligen förstår jag inte var staten ser hotet någonstans. Falun Gong rörelsen är inte olik varken hindusimen eller Buddhismen i sin tro om andlig upplysning, så varför ska de inte få fortsätta att leva efter vad de tror på?

Tänk dig själv, du lever ett ditt liv ensam. Du har ingen familj som du kan vända dig till, dina vänner har lämnat dig, kanske att du har ett jobb men inga trevliga arbetskamrater. Att då finna Falun Gong rörelsen kan för den person vara en sista räddning. Man har då något som man kan vända sig till och fokusera på när livet känns svårt.
Jag har aldrig varit så fäst vid en religion eller rörelse, men jag vet hur det känns att förlora något som man älskar så innerligt, så om man då ser Falun Gong som sin enda räddning, varför ska man då få det tagit ifrån en?

Falun Gong skadar ingen människa i sin omgivning, så jag ser verkligen ingen anledning till att ogilla rörelsen. Om den får människor att få hopp och må bra så kan den helt klart få fortsätta.



källor: 
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/falun-gong
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/falun-gong
http://sv.wikipedia.org/wiki/Falungong
http://sv.falundafa.org/
http://falungonginfo.net/files/vanliga_fragor.htm
http://www.friendsoffalungong.se/f%C3%B6reningen.html

om källorna: NE är skrivet av personer som är utbildade och det är som ett läromedel, vilket betyder att man kan lita på det. Wikipedia kan man inte alltid lita på, men det som jag har läst på wikipedia och använt därifrån har jag kollat upp om det står samma på t.ex. NE för att få reda på om det verkligen stämmer. De andra sidorna är "officiella" sidor om Falun Gong, skrivna av riktiga Falun Gong anhängare. Ingen av sidorna är primära eftersom att jag inte haft kontakt med någon riktig anhängare, så alla är sekundära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar