söndag 8 februari 2015

friluftslivsuppsatsen

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Härligt en solig dag då man bestämt sig för att åka skridskor på en insjö som förvandlats till en skridskobana. Men har man inte kunskaper om vad man ska ha med sig eller hur isen ska se ut för att man ska vara säker på att inte ramla i så kan upplevelsen på bara någon sekund vändas till en fara för dig eller personen som du tagit med dig. Därför tänker jag nu förklara vilka redskap och tillbehör som man bör ha med sig för att säkert kunna bedriva friluftsliv på isen. 

Innan du ska börja ge dig ut på isen måste du veta vilka olika isar det finns, och hur man känner igen de olika sorterna. För även om is alltid består av vatten, så kan den vara väldigt olik beroende på var man hittar den och hur den ser ut. Om man till exempel tänkt sig att kliva ut på en havsis, så är det bra att veta att isen är som tjockast längst in mot kusten. Därför bör man inte röra sig så långt ut i riktning mot horisonten, med tanke på att man kanske inte vet exakt hur tjock och stark den är.
På en insjö kan isen vara i en fas som kallas nyis. Den är då enbart några centimeter tjock och genomskinlig.
Våris, är som man kanske hör på namnet är en fas som isen oftast finner sig i på våren då solens varma strålar har degenererat isen. Det vill säga kvaliteten har försämrats. Även om isen kanske ser stabil ut från ovansidan, så kan det även ha varit så att varma strömmar underifrån har påverkat isen och gjort den svagare.
Den kanske stabilaste is-sorten av de alla kallas kärnis. Den växer nedåt och uppstår i rent vatten. Isen kan vid en tjocklek på enbart 3cm vara en stark is, men man rekommenderar ändå att inte vistas på den förrän den har en tjocklek på cirka 10 cm. Man vet då att den kan bära en fullvuxen människa, och därmed behöver man inte oroa sig lika mycket för att ramla i.
Det kan även vara bra att veta vilka ställen där en is kan vara extra svag. Runt t.ex. en brygga, avlopp, en bro, där det finns vass eller vid en udde är det stor chans att isen är tunnare eller har sämre kvalitet. Där vattnet är i rörelse, bland annat vid ett avlopp så fryser inte vattnet lika fort, vilket gör att isen ite heller är lika stabil. Så undvik gärna dessa ställen om du åker skridskor eller bara rör dig ute på isen.

Nu när man vet var man kan röra sig någonstans kan det även vara bra att veta vad man ska ha på sig och ha med sig. Precis som när man åker skidor eller bedriva friluftsliv under det kallare vinterhalvåret så är lager-på-lagerprincipen det bästa valet. Det vill säga ett lager mot kroppen som leder bort fukt, sen en fleece- eller ylletröja (undvik helst bomull), och sist men inte minst en jacka som står emot vind och vatten. Alla lagerna gör att du blir varm och även håller dig så. Huvudet är alltid din viktigaste kroppsdel att hålla varm, därför bör man en mössa alltid finnas till hands. Även vantar och varma strumpor är viktigt att vara utrustad med. Varma fingrar gör det enklare för dig att komma upp ur isvaken om du skulle ramla i, och varma fötter underlättar alltid din upplevelse utomhus.
Lager-på-lagerprincipen är inte bara bra när du är ovanför isen, om du till förmodan skulle ramla i det iskalla vattnet så kyls inte din kropp ner lika snabbt.
Precis som lager-på-lagerprincipen även hjälper dig när du är i vattnet, så kan en ryggsäck med ombyte vara din räddning. En ryggsäck är ofta självklar för många att ha med sig ut i naturen, oftast fylld med en termos med någon varm dryck och några smörgåsar, men vid många tillfällen glöms det bort att man ska ha med sig ombyte. Det många inte vet är att en ryggsäck som är utrustad med plastpåsar fyllda av ombyteskläder kan fungera som en flytväst när du väl ligger i vattnet. Dock är den inte till så stor hjälp om den inte har en genrem som du kan knyta runt midjan. Ryggsäcken kommer då att åka upp över huvudet och då vara mer i vägen än till hjälp.

I din ryggsäck bör det även finnas tre andra viktiga saker. Den första nödvändiga grejen är isdubbar. Det är som små vassa pinnar man använder för att komma upp på isen igen när man ramlat i. En ispik är även den mycket viktig. Den används för att känna om isen man tänkt gå på är stark nog för att bära en människa. Din ispik kan även användas som en förlängd arm om du är i situationen att du ska rädda någon. Att ha med en räddningslina kan också vara mycket bra, även den används som den förlängda armen och kan vara det som gör att du får upp den nödställda utan att du ramlar i själv.
Sist men inte minst, så är det viktigt att du har sällskap ute på isen. Du får inte bara en trevligare stund, utan det är även större chans att bli räddad om du ramlar i.

En viktig grej att veta om du åker skridskor, är att att undersöka isområdet där du ska röra dig. Om du inte vet hur isen är på vissa områden och åker med väldigt hög fart lägger du inte din tyngd på en enda punkt, vilket gör att isen inte hinner gå sönder. Till slutplötsligt ramlar i blir det svårare för dig att få hjälp eftersom att isen är tunn på ett stort område.

Så om det nu är så att du råkar trampa på ett ställe på isen där den inte är lika stark och då ramlar i, hur ska man göra? Jo, du vill ju komma upp från vattnet så snabbt som möjligt, så först och främst ska du vända dig om mot de håll du kom från. Där vet du att isen är bärstark, med tanke på att du kunde stå där tidigare, till skillnad från isen mot det andra hållet som lika gärna kan vara mycket svagare. Alltså, regel 1: vänd dig om. Förhoppningsvis har du en visselpipa med dig, blås nu i denna så att människor i omgivningen kan upptäcka dig. Det kan vara svårt att inte gripas av panik, men om du tar stora djupa andetag så syreseätter du även dina muskler vilket gör det lättare för dig när du ska ta dig upp på isen igen. Du kan sen börja känna dig för om isen är tillräckligt stark för att du ska kunna komma upp på den igen. Om inte-knäck isen med armbågarna tills att du kommer till en ställe där den är tillräckligt stabil. Ta sedan fram dina isdubbar, sätt tummarna uppe på ispikarna och håll inte bara runt om-dina händer kommer då bara glida av pikarna. Flytta en ispik i taget, så att du fortfarande håller dig på isen och inte glider ner igen, och sparka med benen som att du simmar för att komma upp på isen. Fortsätt att flytta en isdubb i taget, och sparka dig upp. Väl uppe med hela kroppen på isen kan du fortsätta att kravla dig framåt så att du kommer fram till stark is igen, och är på säker "mark".

Förhoppningsvis är du inte ensam ute på isen, om någon av dina kompisar skulle ramla i, hur gör man då? Först och främst, ring 112, sen, gå inte fram mot personen med en tanke att sträcka fram handen. Eftersom att din kompis ramlade i så är chansen rätt stor att du då själv ramlar i. Använd istället den förlänga armen, som kan vara allt i från en tröja, halsduk eller räddningslina. Föremålet slängs sedan till den nödställde (glöm dock inte att du själv ska hålla kvar i ena änden, annars fyller det ingen funktion). Närma dig vaken från samma håll som din kompis eftersom att du vet att den höll tidigare. Känn dig för med ispiken så du själv inte riskerar att ramla i. Lägg dig ner på alla fyra eller på mage, du sprider då ut din vikt på ett mycket större område och risken att isen spricker är inte lika stor. Dra sen med hjälp av den förlängda armen upp personen på stabil is igen. När ni båda är i säkerhet, ser du till att personen som ramlat i värmer sig och sist men inte minst, ta snabbt den räddade till en närliggande vårdcentral.


Tänker man på detta så är man väl förberedd och kan njuta av den friska luften!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar