fredag 13 februari 2015

Tyskland-saker att se till minne av eller från Andra Världskriget i Berlin

1945 var året då Andra Världskriget slutade, de första atombomberna släpptes över två Japanska städer och bland annat judarna blev frisläppta från de koncentrationsläger som byggts för människorna som Hitler ansåg vara ”onormala”. För att hedra de människor (framförallt judarna) som blev dödade under kriget så har man på vissa platser i Berlin byggt upp monument. De är även uppbyggda för att människor ska bli påminda om de som hände så att det i framtiden inte ska hända igen. 

Wenn du von der Zweite Weltkrieg interessiert ist, dann solltest eine Reise nach Berlin planen. Ich werde jetzt erzählen von drei Sachen die du musst sehen. Der erste Sehenswürdigkeit ist die Jüdische Denkmal. Es ist 2711 graue Stelen auf einer großen Fläche,  die Stelen haben unterschiedlich Höhe. Einige können 2 oder 3 m hoch sein, und einige können 50cm hoch sein.
Das Denkmal wurde für die ermordeten Jüdische Menschen unter die Zweite Weltkrieg gebaut. Mann weiß nicht was das Denkmal bedeutet, so du muss für dich selbst denken. Du findest das Denkmal nahe das Brandenburger Tor.

Eine andere Erinnerung für die ermordeten Juden sind die Pflastersteine von Metall außerhalb einige Hausen. Die steine sind graviert mit "Hier wohnte z.B " und dann das Geburtsjahr. Noch dazu steht in welsche Konzentrationslager die Juden würde ermordet. 

För att människorna i Berlin inte skulle dödas under antingen flyganfallen eller av soldater så sökte man skydd under jorden i antingen källare eller bunkrar. De människor som hade källare i sina hus stannade där, men de som inte hade tillgång till en källare fick spendera sina dagar i bunkrar. De som användes var tänkta att de skulle rymma runt 2500 personer, men under anfallen så var det runt 4000 personer inuti dem. 
När dessa bunkrar sedan hittades/visades för människorna efter kriget så bestämdes det att det skulle bli en allmän plats för turister.
Delar av bunkrarna är omgjorda till ett museum med saker från kriget, men ett flertal rum har man låtit stå orörda för att man ska få en riktig uppfattning om hur människorna levde.
När man ska besöka denna underjordiska världen så finns det olika turer som man kan välja på. Det finns inte enbart bunkrar att se, det finns även skyddsrum som byggdes efter Andra Världskriget då det var det Kalla Kriget som rådde. Tyskland var då uppdelat i Öst och Väst, och Väst lät då bygga dessa skyddsrum för att skydda människorna om ett kärnvapenkrig skulle uppstå. 
Precis som jag nämnde tidigare så var Tyskland uppdelat i Öst och Väst, och för att skilja på dessa delar så byggdes Berlinmuren. Den Östra delen som styrdes av det dåvarande Sovjetunionen var mycket striktare och man var inte tillåten att besöka den västra delen. Därför gräve människor tunnlar under marken för att kunna fly. Även dessa är öppna för allmänheten.



källor:
http://blog.esl.se/blog/lar-dig-sprak/tyska-sv/tio-saker-att-gora-i-berlin-for-mindre-an-e20/
http://www.reseguiden.se/reseguider/6-hemliga-tips-i-berlin-6579
http://blogg.resia.se/2012/05/15/upptack-underjordiska-berlin/#.VPSoeLOG_7U
http://www.thewanderblogger.com/2015/01/berliner-unterwelten-bunker-tours.html
http://berliner-unterwelten.de/
http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/europa/tyskland/berlin/article12196343.ab
http://de.wikipedia.org/wiki/Denkmal_f%C3%BCr_die_ermordeten_Juden_Europas
http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rintelsemonumentet
http://de.wikipedia.org/wiki/Berliner_Unterwelten

1 kommentar:

  1. Du hast sehr gut angefangen, Tilda.
    Tipps: Du bist an etwas intressiert; nach Berlin; von drei Sachen erzählen.
    Cissi

    SvaraRadera