MITT SLÖJDPROJEKT
INSPIRATION:
Vi fick denna gången friheten att bestämma helt själva vad vi ville göra. Efter att ha pratat runt med kompisar om deras idéer och brainstormat lite själv så kom jag fram till att jag ville göra en klänning. Klänningar är mitt absoluta favoritplagg och för att ett arbete ska bli bra så anser jag att man måste göra det personligt. Om man kollar på mitt tidigare arbete där vi skulle göra en nyckelring/band så valde jag ett virkat spetsband på grund av att jag älskar spets och vitt. Jag tänkte nu fortsätta på det området och skapa en kort klänning gjord av spets. Mitt favoritplagg och mitt favorittyg/mönster-förhoppningsvis blir det så bra som jag tänker mig!
Varför jag har valt spets är för att jag alltid har älskat spets. Jag har älskat linnen med ett spetslager till en lång kjol till sommaren, jag har älskat spetsgardiner som gör att det bildas silhuetter av blommor på den motsatta väggen och jag har älskat långa maxiklänningar täckta av ett vitt spetslager.
Spets går även att bära under hela året. Många kan tycka att det är väldigt somrigt, men en T-shirt med spets detaljer kan ge T-shirten ett lyft även på vintern.
Vissa kan tycka att spets endast är bohemiskt, men vem som helst (med vilken stil som helst) kan bära spets på det sättet de själva vill.
Inför skolavslutningstider och studenttider så är det många som letar efter den perfekta vita klänningen att ha på avslutningen, och jag tänkte då att vad passar inte bättre än att skapa sin egen perfekta klänning, så att man får den precis så som man vill ha den.
Det kan ta lång tid att tillverka en klänning, speciellt om den (som min) har flera olika delar. Men jag tror att om man verkligen lägger ner tid på det och gör arbetet noggrant så kan tiden vara värt det.
Efter att ha tittat runt så hittade jag lite olika modeller som jag inspirerades av och de olika klänningarna hade alla någon del som jag ville "kopiera".
Från denna klänning vill jag använda delar av ärmarna. Jag vill att den ska vara rätt tight där uppe och sen bli vidare och vidare. Två partier ska vara i enbart spets precis som det är på de översta delarna av ärmarna, dock inte så brett. Kanske även att jag väljer att ha en spetskant i slutet av ärmarna för att få till en snygg detalj.
Här är några till klänningar som jag inspirerades av. De två första är mer lika hur jag vill ha modellen medan den sista hade väldigt fina ärmar.
SKISSER & RITNINGAR:
Jag började med att göra tre helt olika modeller på klänningar. Den första klänningen (den till vänster) är en med låg polokrage (turtleneck) och som inte är figursydd. Den är istället i en liknande oversizedmodell, men som ändå ser ut att inte vara allt för stor. Just polokragen är något som jag har fastnat för det senaste och om man kollar in i min garderob så har majoriteten av tröjorna en hög hals. Därför ville jag prova att skapa en klänning på samma sätt för att se om det är en som jag skulle använda.
Den andra är en tight, figursydd klänning med djup rygg. Precis under bysten har den ett cirka 10cm parti av endast spets, vilket gör att klänningen blir lite genomskinlig på vissa ställen. Även vissa partier på klänningens ärmar är enbart av spets. Framtill så är denna V-ringad.
Den tredje klänningen är sydd så att den sitter tight runt bysten men blir sedan vidare och vidare. På samma sätt är ärmarna sydda, de är tighta upptill men blir vidare och vidare. Även denna har en djup rygg, partier på ärmarna som endast är av spets och även ett parti under bysten som är av endast spets.
Här ser man hur alla de tre klänningarna skulle se ut med spetsmönstret. De två första ville jag skulle vara vita, medan jag ville att den sista skulle vara av svart spets. Egentligen ska tyget under också vara svart, men på bilden fick det bli vitt för att man ska kunna se spetsmönstret.
Till sist kom jag fram till att det var denna klänning jag ville skapa med ett parti av spets på vardera ärm och även ett under bysten. Partierna där det är spets ska det endast vara spets, alltså lite genomskinligt. Resten av klänningen ska vara gjord av ett vitt bomullstyg (läs mer om vilket tyg senare) som är täckt av spets.
Först tänkte jag mig att resten av klänningen endast skulle vara av det vita bomullstyget, men spetstyget var lite mer gräddvitt än vad jag hade tänkt mig vilket gjorde att det blev stor skillnad på färgen mellan spetsen och det helvita tyget. Därför har jag även spetstyget över resten av klänningen för att det ska smälta in bättre.
Jag kom sedan fram till momentet då jag skulle välja mall. Jag tänkte först välja modell A med tanke på att den hade både ärmarna och V-ringningen som jag ville ha. Men så hade den en söm i mitten vilket hade gjort det krångligt med spetsen som jag ska ha under bysten. Därför valde jag istället modell C, och följde den heldragna linjen som var till för om man ville ha ärmar till. Modell C hade dock ingen V-ringning, men det får jag ändra på tyget senare istället.
MATERIAL:
Som jag skrev tidigare så var spetsen väldigt gräddvit jämfört med det vita bomullstyg jag använder. Därför bestämde vi oss för att testa på att bleka tyget för att det skulle bli vitare. Jag provade med en liten bit tyg, hällde i den i fingervarmt vatten med knappt 1/2dl klorin. Risken med att bleka spets var att den kanske skulle smälta(gjord av polyester), därför provade jag enbart med en liten bit. Jag lät spetsen ligga i klorinet i cirka 4-5 timmar, och när tiden hade passerat var spetsen fortfarande i mycket fint skick och även en aning vitare.
Om klorin:
Klorin används oftast till rengöring i bland annat badrum, blekning av kläder (som i mitt fall) eller desinfektion. Det består av två ämnen, vatten (H2O) och Natriumhypoklorit (NaCIO). Ämnena blir tillsammans basiska och det frigör även klor(löser upp). Man kan hitta klorin i de flesta av Sveriges hushåll, och många anser det vara ett bra hjälpmedel till städningen. Det finns flera positiva saker med klorin, bland annat att det dödar bakterier som kan sprida sjukdomar i hemmet. När någon person i hushållet har drabbats av influensan kan man städa toaletten med klorin och hjälpa till att skydda de andra personerna.
Som jag nämnde tidigare så används även klorin till blekning av tyger. Om man har gamla tyger som legat och skräpat under en lång tid finns det en risk att de har blivit missfärgade (gula). Tack vare klorin kan man rädda tygerna och få dom vita igen, vilket gör att man inte behöver kasta oanvända tyger. Bra för miljön!
Det finns dock många nackdelar med klorin. Ämnet som det består av, Natriumhypoklorit, är giftigt för alla vattenlevande varelser. Det fräter om man får det på huden och det har även varningsmärket "miljöfarligt". När det vattenblandade klorinet hälls ut i avloppet så åker det till reningsverket där stora mängder av ämnet försvinner, men i många fall finns det fortfarande små partiklar kvar som kan skada organismer i havet.
Klorin har även en nedbrytande egenskap som kan skada ozonlagret, som i sin tur skadar oss om vi nås av UV-strålar.
Vid kontakt med syra så bildar ämnet en mycket giftig gas. Därför är det viktigt att inte använda mer Klorin än vad du behöver, för att hjälpa miljön. Risken finns även när du ska bleka ett plagg att det förstörs om du använder för mycket klorin. Så var sparsam.
När jag använde klorinet använde jag det sparsamt och hällde inte i mer än vad jag behövde. Nu när jag läst på efteråt är det kanske inte det ämne som jag helst hade velat använda för att bleka, men eftersom att det inte är för dyrt och effektivt fick det bli det. Om jag ska göra något liknande någon annan gång hemma så kommer jag antagligen försöka hitta något annat, mer miljövänligt blekningsmedel.
Eftersom att jag skulle använda mer spets än vad jag hade blekt innan fick jag nu bleka mycket mer. Denna gången fick jag hälla i knappt 1dl klorin eftersom att detta tyget vägde mycket mer.
När jag hade lagt i tyget var det meningen att det skulle ligga i klorinet i 4-5 timmar, men på grund av att jag glömde det så låg det i klorinet i över en dag. Risken var nu att tyget var förstört av all klorin, men efter en tvätt på 30° så var det i mycket fint skick! Detta betyder att mitt spetstyg klarar av mycket och kan hålla en lång tid framöver.
Jag försökte här få bild på skillnaden mellan det blekta tyget och det ickeblekta. Det syns inte så bra på bild, men i verkligheten så ser man en liten skillnad, och förhoppningsvis blir resultatet bättre än vad det skulle blivit utan blekningen.
Nu skulle jag börja rita av mallarna på mitt tyg, och tänker därför berätta om tygen jag valt.Det vita tyg som jag använder mig av heter Singlejersey Lycra. Det är ett tyg som är gjort av 95% bomull och 5% lycra. Jag valde detta tyg eftersom att jag ville ha ett lite tunnare och glansigare tyg än "vanlig" singlejersey. Eftersom att klänningen är tänkt till sommaren så fick det heller inte vara ett för tjockt tyg med tanke på att det kan bli för varmt. När man har på sig en klänning på sommaren så är det oftast för att den är luftig, tunn och lätt att bära, så det är det jag vill uppnå med min klänning också. Enligt mig var ett tyg som chiffong för tunt, men singlejersey för tjockt.
Materialet lycra är väldigt tänjbart, vilket jag såg positivt. Negativt med lycra är dock att det är gjort av konstfibrer, som är i sin tur mindre bra för miljön. Men som sagt, det är 95% bomull i tyget, som är mycket bättre för miljön. Detta tyg tvättas i 40°.
Bomull är på många sätt miljövänligt, men också icke miljövänligt. Eftersom att det från början kommer från bomullsväxter så är det inte kemiskt framställt. Det är även biologiskt nedbrytbart vilket är bra när man inte längre har användning av klänningen. Men det som många inte vet är att bomull är en av de växter som besprutas mest i hela världen och även behöver stora mängdes konstbevattning. Detta vatten hade kunnat gå till personer som är i stort behov av vatten.
Visst finns det ekologiskt bomull som inte alls är lika besprutad, men det är enbart 1% av bomullsodlingen i världen som är ekologisk.
Bomull är slitstarkt och är även tvätttåligt, så om jag använder denna klänning mycket och och smutsar ner den behöver jag inte oroa mig för att den ska förlora kvalitet i tvätten.
Det spetstyg jag har valt är av 100% polyester. Polyester är i sin grund gjord av plast(konstfibrer), som i sin tur är gjort av olja. När detta tyg inte används mer så är det inte biologiskt nedbrytbart utan man måste elda upp den. När plast/olja eldas bildas det koldioxid vilket påverkar växthuseffekten. Så detta tyg är verkligen inte bra för miljön, men som tur var så använder jag inte så mycket.
Spetsen tvättas i 30-40° vilket gör att den går att användas tillsammans med singlejersey lycra.
När spets tvättas måste man vara mycket försiktig så att det inte förstörs.
Singlejersey Lycra tillsammans med spets blir väldigt komfortabelt vilket är ett av de viktigaste krav jag vill att min klänning ska uppnå.
SPETSENS HISTORIA:
Under 1500-talet får spetsen sin första blomning tack vare de förbättrade tekniska redskapen, bland annat spinnrocken och handvävstolen. Då prydde man främst kläder och sänd- och bordslinnen.
Sättet som man framställde spets på den tiden kallas knyppling. Främst använde man linne när man knypplade spetsen, men på senare tid använde man även bomull. När bomull var nyfunnet så var det dock en lyxvara, så det var inte förrän på senare tid.
Från 1600-talet och framåt prydde kvinnors kroppar oftast av en korsett under de stora klänningarna. Under åren hade den olika syften, men främst var det för att kvinnorna skulle få smalare mage, mer kurvor vid höft och midja och slankare kropp. De korsetter som de rika personerna bar pryddes oftast av en virkad spetskant eller några spetsdetaljer mitt på. Ett exempel på detta ser ni nedan.
Om man ser tillbaka på klänningar från förr så var det mestadels rika människor som bar spets. Det ansågs då vara ett mycket fint och dyrbart tyg. Ofta var det kungliga personer som hade kragar med spetskanter eller stora fina klänning med en spets broderad nertill.Även på senare tid bär kungligheter ofta spets.
På bilden ser man Princessan Diana's bröllopsklänning som pryds av en spetskant.
Kate Middleton, Storbritanniens prinsessa som bar en spetsklänning när hon gifte sig.
Här är Sveriges prinsessa Madeleine när hon gifte sig, också klädd i en spetsklänning.
Det är antagligen detta som gör att spets även nu för tiden ser väldigt lyxigt ut. Även om man enbart bär ett vitt spetslinne med jeansshorts på sommaren så ser man väldigt finklädd ut, antagligen tack vare spetsen. Om man hade burit en vit klänning, endast gjort av ett helvitt bomullstyg (single jersey), hade den antagligen sett väldigt enkel ut. Men om det finns spetsdetaljer på blir den plötsligt "lyxigare". Detta var en av anledningarna till att jag valt det.
MIN ARBETSGÅNG:
Här har jag nu klippt ut de mallar som jag behöver för min klänning. Den fyrkantiga mallen som är till höger på den sista bilden är jag dock tveksam över om jag behöver(den är till ärmen), men jag klippte ut den för säkerhetsskull.
Här har jag börjat att lägga ut mallen för fram- och bakstycke mot vikt kant på mitt Single Jersey Lycra. Detta gör jag eftersom att mallen enbart är halva fram- och bakstycket. Om jag inte hade lagt den mot vikt kant så hade jag fått klippa ut två motsatta fram- och bakstycken och då fått en söm mitt på. Eftersom att jag ska ha spetspartier skulle detta inte funka, och det skulle även kräva mer tid vilket jag inte har. Här var det viktigt att jag lägger mallen rakt, alltså utmed samma riktning trådraken. Om jag inte hade lagt den rakt så hade klänningen vridit sig i tvätten och fått en annorlunda modell.
I vanliga fall när man sedan ska markera ut sömsmånen brukar man ha en sömsmån på 1.5cm(eller mer). Men efter att jag hade mätt med delarna mot min kropp och kollat måtten runt bland annat min byst så insåg jag att klänningen redan var för bred och för lång för min smak. Jag ville ju att den skulle sluta ovanför mina knän och sitta åt runt bysten, så därför bestämde jag mig för att inte ha någon sömsmån. Jag sparar då på tyg och det blir enklare att sy. Det enda stället där jag har sömsmån är runt ärmhålen och halsen eftersom att de hade de rätta måtten.
Här är jag osäker på om jag lade tyget med den sida nedåt som ska synas, för om jag hade gjort det så hade jag sluppit markeringen som riskerar att synas senare. Jag är dock inte helt säker på vad jag gjorde.
Den ärm jag ville ha på min klänning var inte en liknande som redan fanns som mall. Jag ville nämligen ha en så kallad trumpetärm-tight upptill som blir vidare och vidare. Det betydde att jag skulle få göra min egen mall för att få ärmen precis så som jag vill ha den. I vissa fall kan detta vara negativt då en egenskapad mall inte kan få samma "kvalitet" som den som är gjord för klänningen, men jag såg det enbart som en utmaning att lära mig hur jag skapar min egen mal utefter klänningens proportioner, och även få den exakt i min stil.
För att ärmen skulle passa med klänningen så var jag tvungen att använda samma proportion på ärmkullen som på den första mallen. Men jag hittade även en annan mall för en ärm som såg ut som en trumpetärm (denna var dock för en tunika). Så jag målade av proportionerna på ett papper med samma ärmkulle som på den första mallen, och klippte sedan ut den. Efter att jag klippt ut den så testade jag med pappret runt min arm för att se om den var ungefär så som jag ville ha den, vilket den var.
Jag valde sedan att provsy en ärm av ett annat tyg för att se så det blir som jag tänkt mig. Jag ville därför använda ett så likt tyg som det jag själv skulle använda för att få ett liknande resultat, och hittade då detta svarta single jersey tyget.
Jag provsydde, och här se man resultatet.
Jag provade även denna på mig själv och kom fram till att den såg exakt ut så som jag ville att den skulle vara. Tight upptill mot axlarna (ärmkullen) och vidare ner mot armbågen.
Det jag ska göra näst är att fixa till de utklippta mönsterdelarna som jag har så att de får bättre passform. Jag kommer antagligen behöva ändra vid bysten för att få det lite tightare. Min nästa utmaning är även att fixa en djup rygg och V-ringning. Att sy ihop hela plagget kommer nog inte vara en så stor utmaning med tanke på att jag sytt kläder innan, men eftersom att jag aldrig gjort ett plagg med en djup rygg innan kommer nog det vara det svåraste.
Så för att få det så bra som möjligt ska jag först och främst kolla youtube videos för att se hur andra personer gjort. Genom att kolla flera videos kan jag utesluta de metoderna som ser antingen mest avancerade ut eller kommer att kräva mest tid. Jag har inte så överdrivet mycket tid på mig, därför vill jag hitta en metod som är rätt så enkel men samtidigt får ett bra resultat. Men enklast är nog att "klippa ut" ryggen när jag sytt på partierna med spets för att inte få det svårt senare.
DET ESTETISKA UTTRYCKET:
Jag tror att den klänning jag skapar kommer ha en romantiskt känsla. Volanger, spets och vitt (ljusa färger) är något som ofta kännetecknar romantiskt och det är exakt vad min klänning innehåller. Om man googlar på "romantiska klänningar" så är det klänningar liknande den jag ska sy som kommer upp, därför tror jag att man kan kalla den romantisk. Blommor kan även anses vara romantiskt, vilket är det mönster som min spets har.
I Palm Springs, USA går det varje år en festival av stapeln som heter Coachella. Detta är festivalen dit alla kändisar vallfärdar, och ungefär alla tonåringars drömfestival. Det finns många festivaler runt om i världen, men denna är speciell på sitt sätt, och har verkligen det. Vad som är speciellt är stilen som man förväntas gå klädd i. Det är mestadels en bohemisk stil, men också med hippie, cowboy eller romantiska influenser.
Det som oftast dyker upp är personer klädda i vida, utsvängda byxor, croptops, runda solglasögon, blomkransar i håret och kimonos med fransar. Men framförallt, vita, virka toppar, långa spets klänningar och virkade kimonos.
Även om det är mycket mönster (aztec bland annat) så bryts det näst intill alltid av av ett vitt plagg, antingen slätt, virkat eller av spets.
Precis innan festivalen skulle äga rum så släppte även H&M en kollektion som kom att kallas "H&M loves Coachella. När man snabbt bläddrade igenom de kläderna som kollektionen innehöll så såg man tydliga drag av virkat, spets, vita klänningar och vida ärmar-vilket är exakt det min klänning består av.
Jag själv älskar coachella och det är helt klart ett drömdestination, men inte bara för musiken utan just för klädstilen. Jag älskar croptops, jag älskar klänningar, jag älskar spets och jag älskar vida ärmar. Jag tror att just detta speglas i den klänning jag skapar, för den innehåller allt det som jag skrev ovan. Man skulle nog kunna säga att klänningen är Coachella-inspirerad, vilket var det jag ville att den skulle vara.
De kläder som man bär på coachella är ofta väldigt "luftiga" och komfortabla kläder. Det ska gå att dansa i dem samtidigt som de ska följa trenden, och jag hoppas att min klänning uppnår samma krav. Den ska vara komfortabel, enkel att få på sig, "luftig" och sist men inte minst-kunna passa in på Coachella.
Med ett par runda solglasögon och en blomkrans är det den ultimata Coachella-outfiten.
Tack vare att jag valt det tyger jag valt så kommer den förhoppningsvis ligga på ett rätt lågt pris, vilket jag också är ute efter. Jag själv köper näst intill aldrig enskilda plagg över 500-lappen, därför vill jag inte heller att de plagg jag skapar ska kosta så mycket.
mina mått:
byst-86cm
under byst-71cm
midja-69 cm
stuss-94 cm
axlar-10cm
ärmar-40cm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar