måndag 6 maj 2013

HEPATIT A I FRYSTA BÄR?

Smittskyddsinstitutet har konstaterat att mer och mer personer har drabbats av Hepatit A. Runt 30 personer har smittats i Danmark, och det är detsamma i Sverige. Man har nu spekulationer om att sjukdomen kan komma ifrån frysta bär från utlandet. Bären ska ha blivit vattnade med vatten som innehåller viruset. Därför uppmanar nu läkare att om du ska äta frysta bär ska du ha kokat dom innan. 1 minut ska dom koka, för då försvinner viruset som för med sig Hepatit A. Hepatit A är ingen enormt farlig sjukdom, men kan dock bli om man sen tidigare har t.ex. alkoholcirros eller kronisk hepatit B eller C.
Om man tror sig ha drabbats av sjukdomen ska man söka vård för att genomgå en undersökning.

jag tycker och tänker:
Okej, jag har några saker jag reflekterar över.
Ett: Varifrån kommer viruset från början? Jag har hört från kompisar att bären som tros ha viruset blir vattnade med avfallsvatten istället för rent vatten. Men vem vill äta bär som kan ha bajs på sig? Tja, inte jag i alla fall!
Två: Varför slutar man inte sälja bären? Dom kan bära på en sjukdom som skulle kunna bli rätt så allvarlig men ändå så säljs dom fortfarande. När det kom fram att Findus hade hästkött i deras lasagne stoppades försäljningen fort som katten, men när maten vi äter bär på en sjukdom, ja då är det tydligen okej?!

källor:
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/Fragor-och-svar-om-hepatit-A-i-frysta-bar/
http://hn.se/nyheter/sverige/1.2106000-barsmitta-allt-troligare
http://www.8sidor.se/inrikes/2013/04/-experter-varnar-for-att-ata-frusna-bar
http://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-larm-frysta-bar-kan-vara-hepatitsmittade
http://www.1177.se/Halland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hepatit-A--smittsam-gulsot/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar