fredag 17 maj 2013

BOKRECENSION AV ALEX DOGBOY.

ALEX DOGBOY.
Boken som jag har läst heter Alex Dogboy, och är skriven av Monica Zak. Författaren har även skrivit böcker som Spöken från hela världen och Tredje Kärleken.
Boken handlar, som man kan höra på titeln, om Alex, även kallad Dogboy. Alex är en kille som efter att ha blivit övergiven av båda sina föräldrar väljer att leva sitt liv som ett gatubarn på som smutsiga gatorna i Honduras. Alex orkar inte med att gå och vänta på att hans mamma ska komma och hämta honom, och väljer därför att leva själv.

Så varför heter boken Alex Dogboy? Jo, Alex börjar att jobba på soptippen, för att tjäna lite pengar till mat. Då ser han att det rör sig bland soporna, och i en kartong ligger en liten hundvalp. Denna lilla valpen följer med Alex vart han än går, och därför börjar han kallas Dogboy. Efter ett tag slutar han med att leta sopor, utan försöker tjäna pengar på annat sätt. Detta går dock inte så bra, och tillslut är det enda Dogboy får i sig är lim. Plötsligt en dag, får han syn på en flicka som sitter vid ett stånd och säljer plastskor. Dogboy väljer att gå fram och prata med tjejen, och plötsligt kan han inte hjälpa att han blir förälskad i henne. Flickan heter Alicia. Dogboy gör exakt allting för att få flickan att gilla honom tillbaka: Han skaffar ett jobb på en videobutik, så att han har råd med shampo, tvål och deodorant så Alicia slipper känna hans stank. Ja, han slutar till och med att sniffa lim för henne. Men plötsligt en dag, så är ståndet där Alicia jobbade borta, och han ser inte röken av henne mer. Dogboy känner inte längre någon livsglädje, och han börjar att sniffa lim igen. Så en dag, väcks Alex av en kvinna som står jämte honom. Senare får han reda på att kvinnan heter Fru Leti, och har ett stånd där hon säljer kött. Dogboy får ett erbjudande om att börja jobba hos Fru Leti, och till en början är han mycket misstänksam, men märker senare att kvinnan enbart vill Dogboy väl.
Killens liv går upp och ner hela tiden, och under den tid som vi får följa Alex, är han med om många saker. Han blir kidnappad, misshandlad knivskuren. Men han ger aldrig upp hoppet om att få träffa sin mamma en gång till.

Författaren skriver på ett sätt som gör att man känner sig som Alex tredje hund. Man känner sig som att vara killens bästa kompis, och känner honom ut och innan. Boken är baserad på en verklig händelse, och tack vare det blir boken mer intressant. Man vet att en pojke någonstans i världen har upplevt det mesta av vad man läser, och känner då mer inlevelse. Jag har inte direkt upplevt något liknande, men efter att jag har läst boken känns det som att jag har gjort det.

Jag tycker att det finns många budskap i denna boken. Me det allra starkaste budskapen som jag hittar är nog att man aldrig ska ge upp. Hur omöjligt något egentligen är, så ska man aldrig sluta kämpa. Alex mamma lämnade honom, hon stack. Dock ger aldrig Alex upp hoppet om att en dag få flytta med henne till USA. Tillslut får ju Alex prata med henne, han får höra sin mammas röst. Och även om det inte slutade så bra, så ville Alex bara ha en bekräftelse. En bekräftelse att hon inte ville ha med honom att göra, en bekräftelse att han inte betyder något för henne längre. Nu slipper Alex att gå runt och undra var hon är, och vad hon gör. En befrielse, skulle jag kalla det.

Eftersom att man fick sådan inlevelse i boken ger jag den 8/10. Jag tycker att denna boken var en bra bok, och den gick snabb att läsa. Om en bok tar väldigt lång tid att läsa tröttnar jag väldigt enkelt på den, men det gjorde jag inte på denna. 

28 kommentarer:

  1. hej från din mamma
    din mamma är så ful så att jobbet ger henne pengar för att inte gå till jobbet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, Jag tror inte min mamma är så ful hon är ändå väldigt fin tycker jag :)

      Radera
    2. HAHAHAHAHAHAHA gulligt

      Radera
    3. Hon är i alla fall inte lika ful som din

      Radera
  2. I am SWedeísh from goteborg i lik tis

    SvaraRadera
  3. Abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö��

    SvaraRadera
  4. Henrik Lennernas rockar galet mycket och han tillhör sveriges bästa 04:or på bandy

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag håller verkligen med dig

      Radera
  5. Nämen sluta bråka nu

    SvaraRadera
  6. bra bokrecention jag har också läst boken!

    SvaraRadera
  7. Din mamma är en pizza

    SvaraRadera
  8. vad är budskapet i boken tror du?

    SvaraRadera
  9. jag läste den boken och det är jätte bra bok som jag läste.

    SvaraRadera
  10. du är en life saver

    SvaraRadera
  11. Tack för hela mitt skolarbete

    SvaraRadera
  12. din mamma är så tjock så när hon går förbi tvn missar jag 3 sesaonger av ninja turtles!😒

    SvaraRadera