fredag 17 maj 2013

Vad hände den 17 maj 1814?

Vad hände den 17 maj 1814?

Idag är det egentligen en helt vanlig dag, i alla fall för oss i Sverige. Men om du kollar hur det ser ut i Norge just idag, då är det inte detsamma. Idag är det nämligen Norges nationaldag. Så, varför just idag, den 17 maj? Jo, för ungefär 200 år sedan, 1814 rättare sagt, så blev Norge självständiga efter ett möte i Eidsvoll. Dock blev dom inte helt självständiga, för dom bildade en union med Sverige. Detta var ändå ett stort steg för Norge, som tidigare har tillhört något annat land, så det är därför man firar denna dagen än idag.

jag tycker & tänker:
Jag tycker det är bra att Sverige och Norge inte har någon union tillsammans, för det finns rätt så många nackdelar.
Om man skulle vara ett så stort land som Sverige och Norge tillsammans hade man kanske inte fått lika mycket pengar i lön, för att det är mer personer som ska dela på alla pengarna. Om man tänker så, så är det bättre att vara ett "normalstort" land som Sverige, så att man kan få normalt mycket i lön. Jag tror även att det skulle kunna bli konflikter mellan det nuvarande Sverige och Norge om de skulle vara en union, då Norge troligen skulle vilja bli självständiga.
Dock hade det inte gjort något om vi här i Sverige skulle kunna få ta del av olje-pengarna, för lite mer cash i plånboken hade gjort gott.

källor:
http://www.ne.se/enkel/svensk-norska-unionen?i_h_word=norge%201814
http://www.visitnorway.com/se/Om-Norge/Historia/Den-norska-nationaldagen-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar