tisdag 5 november 2013

Ljudet

Frågor:
0. Vad hör man med...?
svar: Man hör ljudet mer hörselcentret i hjärnan, eller rättare sagt så uppfattar man ljudet i örat. Man skulle kunna säga att delarna i örat som Stigbygeln och Städet bara hjälper ljudvågorna att föras till hjärnan.
1. Var sitter hörselsinnescellerna?
svar: De sitter i den vätskefyllda snäckan.
2. Vilket uppgift har örontrumpeten?
svar: Den jämnar ut så att det är samma tryck på båda sidor av trumhinnan, så att den har plats att "röra" sig på.
3. Det finns 3 hörselben... vilka?
svar: Hammaren, städet och stigbygeln
4. Vilka delar består balansorganen av?
svar: De två hinnsäckarna och tre båggångarna.
5. Var sitter balansorganen?
svar: De sitter förankrade i snäckan (intill).
6. Hur får man öroninflammation?
svar: Om man har en infektion i svalget kan bakterierna sprida sig genom örontrumpeten till mellanörat. Då kan det bildas en öroninflammation.
7. Beskriv ljudvågornas väg genom örat till de ger upphov till en nervimpuls.
svar: Ljudvågorna fångas upp av öronmusslan och går in genom hörselgången. Örontrumpeten jämnar ut trycket i mellanörat så att trumhinnan kan röras fritt, och som sen gör att hammaren sänder vågorna över städet, och över stigbygeln in i snäckan. Inne i snäckan börjar de 30 000 hörselsinnecellerna röra på sig och skickar ljudvågorna genom hörselnervern upp till den delen av hjärnan som vi uppfattar ljud med.
8. Berätta om vårt balanssinne och ge exempel på hur yrsel kan uppkomma.
svar: När man är still står sinneshåren rakt upp, men när man rör/snurrar på sig börjar sinneshåren svaja fram och tillbaka. Dock så är vätskan i båggångarna mycket trögt, så det blir liksom i otakt när vätskan väl börjar röra på sig. Om man då plötsligt stannar upp, rätar sinneshåren upp sig, men vätskan fortsätter att röra sig fram och tillbaka. Det gör att sinneshåren böjer sig åt det andra hållet, och man blir yr i huvudet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar