torsdag 27 februari 2014

OLYMPISKA SOMMARSPELEN 1968-MEXICO CITY


Året var 1968 och det Olympiska Sommarspelen skulle gå av stapeln i Mexico City (Mexicos huvudstad). Många var väldigt tveksamma till att just ha spelen i denna stad på grund av att den ligger 2300 meter över havsytan och syrehalten är 30% lägre.

Under dessa spelen var det väldiga många "första gången" händelser. Det första som var nytt var att alla olympiska deltagare dopingtestades, och fast blev en svensk atlet vid namn Hans-Gunnar Liljewall. Hans test visades positivt för alkohol. 

För första gången efter att muren hade rests deltog även Östtyskland som ett eget land i spelen. Västtyskarna hade sedan flera år tillbaka deltagit i spelen. 

Under 1800- och 1900-talet var det ingen jämnställdhet mellan de vita och de svarta invånarna i USA. De svarta fick t.ex. inte gå i samma skolor som de vita och hade mycket svårare att skaffa jobb. 
Men när de svarta amerikanska medborgarna Tommie Smith och Juan Carlos hamnade på prispallen i 200-meters kategorin tog de sin chans att göra något för att demonstrera. När den amerikanska nationalsången börjar spelas höjer amerikanerna var sin näve i luften, klädd med en svart handske. Detta för att symbolisera Black Power´s slogan som är just, en svart handske. Detta för att de svarta ville jämnlikhet mellan de svarta och de vita, eller att de svarta skulle få lite som en egen och bli fria från de vita. 
De menade att när de bodde i landet så blev de orättvist behandlade, men när de sedan gällde sport och att ta medaljer så var de plötsligt värda en plats i laget. 
USOC valde sedan att skicka hem de båda tävlande. 

En annan händelse som var specifik för dessa spelen var att det för första gången var en kvinna som fick chansen att tända den olympiska elden, vilket inte hade hänt tidigare. Kvinnan som fick äran att göra det var den mexikanska Enriqueta Basilio. 

Tidigare på året var det en händelse som kom att kallas Pragvåren. Det som hände var  att Warszawapaktens makter (förutom Rumänien och Östtyskland) invaderade Tjeckoslovakien på grund av att de var rädda att landet skulle slå sig fria från de sovjetiska satellitstaterna i östblocket. När det sedan var dags för invigningen av OS så fick Tjeckoslovakien en tyst hyllning av de 100 000 personer som skulle skåda den färgsprakande invigningen 



http://www.ne.se/lang/black-power -säker sida, professionella personer har skrivit.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Olympiska_sommarspelen_1968 -Halvt säker sida, kollade dock bara upp datum.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/os-de-politiska-spelen/ -säker,
http://www.sok.se/olympiskhistoria/olympiskaspel/olympiskaspel/mexicocity1968.5.18ea16851076df6362280009637.html -sann sida, då det är den officiella Svenska OS sidan.
http://www.svd.se/sport/os-1968-i-mexico-city_1415097.svd -Rätt så säker sida.
http://www.svt.se/os/20120203153147/sommar-os_mexico_city_1968 - Mycket säker sida.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Pragv%C3%A5ren - Inte så säker sida, använde dock bara för att få reda på datum.

1 kommentar:

  1. Du har ju hållt dig till ämnet, DU har fått med allt som ska vara med på detta arbete jag hittar egentligen inget du ska för berätta dig på just nu, Texten du skrev va läldigt fångade elr så. Du får 10 av 10 Stjärnan från mig.

    SvaraRadera