måndag 10 februari 2014

geocentriska och heliocentriska världsbilder

Man hade under en väldigt lång tid trott att jorden var i centrum och att de andra planeterna och även vår sol kretsade runt oss. Detta kallas den geocentriska världsbilden och det var  Klaudios Ptolemaios som uppfann teorin, och det var även denna tanke som kyrkan trodde på. 
På 1500-talet fanns det dock en man vid namn Nicolaus Kopernicus som hade en teori om att det var solen som låg i centrum och att vi kretsade runt denna stjärna. På denna tid var det dock väldigt svårt att övertala kyrkan om att det fanns en annan teori än den geocentriska världsbilden. Det var inte förrens på slutet av 1500-talet som den italienska matematikern Galileo Galilei fick nys om att en holländare att uppfunnit kikaren. Galilei tänkte ut hur denna kikare var byggd och uppfann då en egen som var starkare. Med hjälp av denna kunde han se månens kratrar, solfläckar och även Jupiters månar. 
Med hjälp av denna kikare kunde Galilei utveckla Kopernicus teori. 

På denna tiden var kyrkan den som hade makt, och när Galileo förde fram denna teori hamnade han i en kyrklig domstol där han tillslut var tvungen att säga att hans teori inte stämde. Hans straff blev att han inte fick lämna sitt hus (husarrest) och han lovade även att inte lära ut om sin teori till andra människor. 


I slutet på 1500-talet så fanns det en dansk astronom vid namn Tycho Brahe. Han hade observatorium på ön Ven och tack vare hans upptäckter om himlakroppars rörelse kunde Johannes Kepler fastställa att planeternas omloppsbana inte var cirklulära utan avlånga. 
Det var dock inte förens i slutet av 1600-talet då den Engelska matematikern Isaac Newton fastställde varför det var så. 
Isaac kom på vad gravitationen var och förstod då hur himlakropparna kunde hålla sin omloppsbana runt solen. Det var solens gravitation som gör att våra planeter stannar i sin omloppsbana. 

Ptolemaios-geocentrisk världsbild
Nicolaus Kopernicus-1500tal, bok, heliocentriska
___________________________________________<här gick gränsen för tankar och vetenskap
Galileo Galilei-kikare/teleskop, kyrkan, stärkte Kopernikus idé
Tycho Brahe-planeternas banor
Kepler-(lärling till Brahe) han räknade ut omloppstiden för planeterna runt solen och omloppsbanorna
Isaac Newton-inget äpple, upptäckte gravitationen. Solens gravitation gör att alla planeterna håller sin omloppsbana, stannar på samma ställe. Isaacs teori fastställdes de andras teori

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar