måndag 3 februari 2014

En stjärnas livscykel



EN LITEN STJÄRNA

En stjärna uppstår när ett gasmoln bildas på grund av gravitationskraften. Gasmolnet består till mestadels av Väte och Helium. I molnets mitt är det flera miljoner grader varmt, och när de blir varmare och varmare så blir även gravitationen tyngre. Klotet blir då mycket mer tätt packat och fusionskraften uppstår. Tillslut så blir kloten så varma att en stjärna har fötts.

Stjärnan brinner hela tiden. Dock finns det inget syre i rymden så stjärnan kan inte brinna så som en vanlig eld brinner. Stjärnan använder sig istället av atomerna i rymden som smälter samman och utgör enormt mycket energi. Vätet som finns i molnen gör att stjärnan kan fortsätta att brinna och fusionen sänder ut strålning från stjärnan som vi från jorden ser som ljus.

När en stjärna har brunnit klart, alltså att det inte finns något väte kvar utan bara Helium. Heliumet blir på grund av fusionskraften sen kol. Denna gasen gör att den utbrända stjärnan börjar expandera och bli till en röd jätte. Den röda jätten är nu mycket svalare än vad den har varit innan.


Näst intill all Väte, Helium och kol är nu uppbrunnet och den röda jätten blir som en ballong vars syre har åkt ut. Den blir mindre och mindre och blir tillslut till en vit dvärg stjärna. Denna lilla stjärna är det sista av all energi som finns kvar av den röda jätten

När sedan exakt all energi är borta så är det enda som finns kvar av stjärnan en svart dvärg

EN STOR STJÄRNA

Den stora stjärnan har näst intill samma livscykel som en liten stjärna, bara att när den har varit en röd jätte och brunnit klart så exploderar den. Det blir en supernova. Det är även här i supernovan som alla grundämnen bildas. 
Supernovan kan sända ut mer ljus än vad en galax med hundamiljarder stjärnor gör. 
Härifrån kan en stor stjärna ta två olika vägar beroende på om det bara är en stor stjärna eller om det är en megastor stjärna. Om det är det förstnämnda alternativet så går den från att vara en supernova till ett svart hål där tyngdkraften är så stor att den slukar allt som finns i sin närhet. Om det dock var en megastor stjärna så går den till att vara en neutronstjärna, och som man hör på namnet så består den endast av neutroner på grund av att atomerna har kollapsat och blivit mindre. En neutronstjärna är det näst sista stadiet för en megastor stjärna då blir till en pulsar som roterar. 




http://www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/
https://docs.google.com/file/d/0B83FbJsLhuFNNjdNMlFkRnc4VGs/edit
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stj%C3%A4rna
http://www.ne.se/lang/stj%C3%A4rna

4 kommentarer: