onsdag 1 oktober 2014

jord och bergvärme (plus lite kärnkraft)



Bergvärme:
Bergvärme fungerar så att ett eller flera rör per hushåll borras ner i bergen på ca 100 meters djup, det beroende på hur djupt ner grundvattnet finns. I dessa rör finns det slangar som innehåller vatten med en väldigt låg temperatur. Detta låter man sen cirkulera runt i rören. Vattnet som i sin tur är omringat av grundvattnet(vilket har en temperatur på 6-8°C)värms upp i rören. Detta vattnet används sen till att värma upp hushåll eller så omvandlas det till energi.

Jordvärme:
På cirka 1 meters djup grävs det ner plastslangar som innehåller en vätska. Denna vätska värms upp precis som i bergvärmerören, men denna gången av den uppvärmda marken. Alltså använder man solens värme för att utvinna energi. Den uppvärmda vätskans värme omvandlas senare till energi som används till hushållet.


För att kunna gräva ner jordvärmeslangar måste man ha en yta/tomt på 250-400 kvadratmeter.

Bra med jordvärme och bergvärme är att man inte använder några av jordens resurser. De är alltså helt miljövänliga, då man får energin från värmen i marken.


Geoenergi är ett samlingsnamn för sjö-, mark- och bergvärme. Många hushåll använder sig av jordvärme, och då gräver man ner slingor i jorden (ca 90-150 cm ner).


Kärnkraft:
Som bränsle i kärnkraftverk använder man uran. Detta får man från uran-gruvor som finns på många ställen i världen. I Sverige har vi gruvor, men producerar näst intill ingen uran till kärnkraftverken som vi har här. Istället köper vi in uran från andra länder där det finns stora urangruvor, så som Kanada och Kazakstan.
De länderna som producerar uran utvinner det först från gruvorna, sen krossas det och anrikas

1 kommentar: