onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten

1918 tog Första Världskriget slut, där bland annat Hitler hade medverkat. 1919 skrev man under Versaillesfreden, och Tyskland som blivit besegrade var tvungna att betala ett krigsskadestånd. Detta skadestånd låg på ett belopp som var långt över vad Tyskland hade råd med då de hade förlorat enorma mängder pengar under kriget. Därför bestämde sig staten för att trycka upp ännu mer pengar för att klara av att betala skadeståndet, men det blev då en inflation i landet. Arbetslösheten ökade och landets värde sjönk mer och mer för varje dag.

Under kriget var det som en slags diktatur i Tyskland. Landet styrdes av en kejsare. 1818 när kriget tog slut bestämdes det dock att man skulle få ett land med en demokrati så att ett krig inte ska uppstå igen. Weimarrepubliken hade grundats, och dess ledare blev Paul Von Hindenburg.

Samtidigt blev Hitler medlem i det nationalsocialistiska partiet (även kallat Nazistpartiet), och efter något år blev han även deras ledare. Han var just då mycket övertygad om att Tyskland skulle ha vunnit kriget om politikerna och judarna inte hade förrått dem.
1923 bestämde han sig för att göra ett kuppförsök i München men som dock misslyckades. Hitler blev satt i fängelse, och under den tiden skrev han en bok som fick namnet "Mein Kampf" där han skyller på att världen är i den situation som den är på grund av judarna.

Det hade precis varit krig, hela världen låg i en depression på ekonomifronten. Det var enorm arbetslöshet, och Hitler tog tillfället i akt att äntligen kunna skylla tillbaka på judarna med hjälp av dolkstötslegenden. Den använde han sig även av för att få en stor och bra propaganda och få folket att hålla med om hans åsikter.

Den nuvarande politiska situationen var inte särskilt stabil, folket var därför trötta på det som uppstått och ville ha en mer stabil ledare.

Hitler kom ur fängelset, och strax efter (1930) var det riksdagsval i Tyskland. Nazisterna fick då 6 miljoner röster. Tack vare all propaganda och ytterlig övertalning om att judarna förstör, så fick Hitler 2 år senare då det var riksdagsval igen den dubbla siffran som resultat, och partiet fick 13 miljoner röster.

Efter många om och men blev Hitler utvald till Rikskansler och bestämde att det skulle vara ett omval 1933. Bara några dagar innan omvalet började riksdagshuset brinna och Hitler tog tillfället i akt att skylla det på kommunisterna. Tack vare all tidigare propaganda fick han folket med sig, och vid valet blev Nazistpartiet Tysklands största parti.

1933, samma år då Hitler hade blivit vald till rikskansler byggdes även det första koncentrationslägret. Det var dock inte för judarna som många av de nästkommande lägrena var, dessa var däremot för journalister och politiker som uttalat sig med åsikter som var emot Hitlers.

Samtidigt använde han sig av sina enorma talkunskaper och propaganda för att få tyskarna på sin sida, vilket han även lyckades med.
Under till exempel OS i Berlin 1936 hängde Hitler upp jättelika fanor som hängde ner längs arenans sidor, prydda med Hakkorset.

jag tycker & tänker:
Han var smart Hitler, det kan man inte neka. Han använde sig av de negativa saker som landet varit med om de tidigare åren, bland annat: dolkstötslegenden, depressionen, arbetslösheten och inflationen. Tack vare dessa fick han en bra propaganda som gjorde att alla tyskarna visste vem han var.
Jag förstår även de tyska medborgarna. De som inte hade krigat ville enbart att det inte skulle vara en så grov inflation och att arbetslösheten skulle minska. När Hitler då sa att han lovade dem ökade arbetsmöjligheter så röstar de självklart på honom.
Samtidigt som han lovade dem minskad arbetslöshet vävde han in sitt hat mot judarna.

Om jag själv sätter mig in i en tysks situation så skulle jag kanske gjort samma. Tänk dig själv, det har varit krig, du har knappt pengar för att försörja din familj med mat och du har inga inkomster. När en man då stiger fram och säger att han kommer minska arbetslösheten och ändra så att landet får en bättre ekonomi så är det inte så konstigt att man röstar på honom. Det hade heller inte hänt något liknande tidigare, så invånarna hade ingen erfarenhet till skillnad från oss nu.

Precis som jag skrev i texten om riksdagsbranden så är det viktigaste att man inte låter detta hända igen. Därför är det viktigt att vi som faktiskt vet vad som har hänt och förstår det hemska i det informerar dem som inte förstår det allvarliga.
Egentligen skulle jag inte vilja jämföra det som hände 1920-1945 med nutiden och Sverigedemokraterna, men jag gör det ändå för att jag inte vill att det ska hända igen. Jimmie Åkesson har rätt i vissa grejer-Sverige borde bland annat inte ta in invandrare om vi sen, 4 år senare skickar hem dem igen eller inte kan fixa så att de får det bra här.
Men att sen ha högt sittande medlemmar i sitt parti som tidigare gått runt på gatan och kallat utländska personer för "blattejävlar" och även uttalat sig om att våldtäkt är en islamsk kultur.


http://www.ne.se/enkel/mellankrigstiden
http://1900talet.blogspot.se/search/label/Mellankrigstiden
http://sv.wikipedia.org/wiki/Versaillesfreden
http://www.ne.se/enkel/versaillesfreden
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nationalsocialistiska_tyska_arbetarepartiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar