onsdag 15 oktober 2014

CBRN-krigsföring:
Kemikalier & Gas-C
sjukdomar(bakterier och virus)-B
strålning-RN
Stötverkan-N
Det är massförstörelsevapen, vilket betyder att de förstör mycket(många) i sin omgivning. I Sverige räknas även brand- och rökstridsmedel in. Dock förstörs inte samhället/hus/infrastrukturen av C, B och R. 

http://www.ne.se/lang/cbrn-krigf%C3%B6ring

fattigmansvapen?: Det är samma som biologiskt vapen. Enligt wikipedia kan det räcka med "ett djurkadaver i en färskvattenreservoar". Alltså räcker det med en liten mängd bakterier eller virus, dock är det ju beroende på hur mycket man vill förstöra. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen

Bilogiska vapen: Virus och bakterier. Kan även kallas fattigmansvapen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen

Kemiska vapen: Gaser, kallas även C-stridsmedel, stridsgas. Nervgas, Avlövningsmedel och tårgas är 3 exempel på kemiska vapen. Det är ett massförstörelsevapen, vilket betyder att det förstör stor yta/många personer samtidigt. Det kan antingen finnas i fast eller flytande form. Man har dock inte fått använda dem sen 1925.
Under Vietnam-kriget besprutade USA stora delar av Vietnam så att miljön förstördes, och så att soldaterna inte skulle kunna gömma sig under buskar eller träd. USA använde sig även av Napalm, en blandning av aluminumtvål och bensin (vilket är väldigt lättantändligt) både under Andra Världskriget (gasen uppfanns 1942) och under Vietnamkriget. Fotot på Phan Thị Kim Phúc blev världskänt efter denna händelse, och den gjorde att fredsrörelsen stärktes.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Kemiska_vapen
http://www.ne.se/enkel/kemiska-stridsmedel

Hur fungerar de? Vilka effekter har de på människor?: 
Senapsgas: Fräter på huden, det blir som brännskador. Är inte dödligt, men kan på sikt ge cancer.
Napalm: en blandning av aluminiumtvål och bensin som gör att stället som snabbt blivit anfallet börjar brinna. Människorna som är i området får alltså brännskador.
Tårgas: Man kan för en stund bli blind, det svider oerhört mycket och ögonen tåras. Tårgas är förbjudet inom Sverige.
Saringas: kallas även nervgas, då det förstör dina nerver och nervsystem. Om man blir attackerad av Saringas kan man få andnöd, huvudvärk, illamående och synbortfall. Symptomerna för saringas kan sitta i i 3 år.

Halabja, Irak (vem, var, när, varför?): Den 16 mars 1988 blev staden attackerad av ett kemiskt stridsmedel som antagligen var nerv- och senapsgas. Tusentals människor dog, och attacken leddes av Ali Hassan al-Majid (som blev hängd). Det var under kriget mellan Iran och Irak.

Tokyos tunnebana, saringas  (vem, var, när, varför?): en terroristattack som gruppen Aum Shinrikyo ledde. Det hände den 20 Mars 1995. Det var 10 personer som utförde det, 5 stycken som körde och 5 som släppte ut gas. Över 5000 personer blev skadade, "enbart" 30 personer dog. 13 av medlemmarna i terroristgruppen blev dödsdömda. 

Syrien, augusti 2013: 21 augusti 2013 attackerades Ghouta, Syrien, av en stridsgas. Man vet fortfarande inte vilken slags gas de använde, men FN tror att det kan ha varit sarin. Man vet heller inte exakt hur många som dog, men det var en siffra mellan 322 och 1729.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gasattacken_i_Ghouta
http://www.expressen.se/nyheter/fn-syriens-rebeller-anvande-saringas/

kemiska vapen under första världskriget: Under första världskriget använde man många olika sorters kemiska vapen, bland annat tårgas, senapsgas, fosgen och klor. I början var det fransmännen som använde sig av tårgas, sen tog Tyskarna efter och började utveckla de olika stridsmedlerna. Dock användes inte tårgas så mycket eftersom att de snabbt märkte att gasen frös under vintern. Det sämsta med klor-gasen var att molnet med den hade en grön färg, vilket gjorde den enkel att upptäcka. Fosgen och senapsgas var däremot färglösa, så de kunde man inte upptäcka med hjälp av ögonen.

http://vetamix.net/image/kemisk-krigf%C3%B6ring-under-f%C3%B6rsta-v%C3%A4rldskriget_20777
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kemiska_vapen_under_f%C3%B6rsta_v%C3%A4rldskriget

dumpning senapsgas: Sjöfartsverket har gjort en kartläggning i Östersjön, och tack vare den hittade de 39 000 objekt, varav 10 000 kan vara ammunition från andra världskriget som innehåller senapsgas. Detta ska dock inte vara en fara för omgivningen, bara man inte rör det.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5379136

konvention om förbud mot kemiska vapen: 1925 förbjöd man att man inte fick använda kemiska vapen i krig, men det var inte förrän 1993 som det även bestämdes att man inte fick utveckla, inneha eller använda det i krig. Då räknas även herbicider med som ett stridsmedel.

http://www.redcross.se/om-oss/krigets-lagar/vapen/kemiska-och-biologiska-vapen/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar