fredag 10 oktober 2014

Riksdagshuset i Berlin brinner

Vad hände? 
Den 27 Februari 1933 började Riksdagshuset i Berlin brinna. Bara någon månad tidigare hade Hitler blivit utnämnd till rikskansler och bestämt att det skulle vara ett omval den 5 mars samma år. När riksdagshuset då började brinna tog Hitler och hans män tillfället i akt att utnyttja situationen för att få mer röster i det kommande valet. Nazisterna skyllde på kommunisterna, och Marinus van der Lubbe(nederländsk kommunist) som setts inne i byggnaden samma tidpunkt då det började brinna blev åtalad för att ha anlagt branden. Nazisterna ansåg att detta var ett försök för att skapa kaos i staden så att kommunisterna skulle få mer makt. 
Hitler lyckades, och någon vecka senare när det var dags för val fick nazistpartiet tillräckligt många röster för att Hitler skulle kunna ta över makten och förbjuda alla andra politiska partier. Han hade blivit landets diktator. 

jag tycker & tänker: 
När folk pratar om Hitler så är det oftast ord som "dum", "psykiskt sjuk" och "hemsk" som dyker upp. Men många glömmer bort att han egentligen var mycket smart. Jag menar inte att jag är på hans sida, för det är jag verkligen inte. Men han hittade något som påverkade majoriteten av de tyska medborgarna som gjorde att de tillslut blev övertalade av allt han sa. I detta fallet var det att judarna tog deras pengar, jobb och mat. Eftersom att Tyskland låg i en ekonomisk kris var medborgarna inte medvetna om vad de gjorde när de hyllade Hitler-de tänkte enbart på sig själva och vad som skulle kunna göra att de fick pengar igen.

Samtidigt så kan jag tänka mig in i medborgarnas situation, de hade under många år haft det jobbigt på den ekonomiska sidan. Därför är det egentligen inte konstigt att de lyssnade på Hitler, för han gav tyskarna uppmärksamheten som de inte fått innan. Men mitt i denna hysterin glömde alla bort att tänka på konsekvenserna, och hur Hitler skulle göra denna revolution.

Det som hände då kan vi inte påverka. Det viktigaste är istället att vi inte får glömma bort händelsen och hur många människor som faktiskt dödades just för att det inte ska hända igen. Vi måste fortsätta att undervisa våra barn och barnbarn om detta, så att alla förstår hur hemskt det var.

Ändå tycker jag att det är absurt att vi nu, 70 år senare, låter ett rasistiskt parti få inte mindre än 49 platser i riksdagen. Vi låter ett parti som uttalar sig om att våldtäkt är invandrarnas fel, och att det är "muslimsk kultur". De uttalar sig även om att homosexualitet är onaturligt och orent.
Sverige är mycket medvetna om vad som hände mellan 1939 och 1945, ändå är Sverigedemokraterna det tredje största partiet efter det senaste riksdagsvalet.

Hitler var också folkvald. Vi får inte glömma det.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagshusbranden
http://www.dn.se/nyheter/varlden/dodsdom-havd-efter-tysk-riksdagsbrand/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagshuset_i_Berlin
http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/nazityskland-1933-1939/riksdagshusbranden-i-berlin
http://varldenshistoria.se/guider/upplev-historien/branden-gav-nazisterna-makten
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=3906032
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sd-politiker-homosexuella-har-avloppssex_7392166.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar