söndag 28 april 2013

En super-absorberande plast

EN SUPER-ABSORBERANDE PLAST, lab.


Uppgift: Se vad som händer när man häller vatten på superabsorbenten och sen lite salt.

Hypotes: Eftersom att den heter Superabsorbent så kommer den ju troligen att absorbera vattnet som vi ska hälla i. Och sen så heter den ju "superabsorbent" så då kommer den nog absorbera rätt så mycket.

Kemikalier: Superabsorbenten (plast), vatten, salt och någon droppe karamellfärg. 

Materiel: 100 ml bägare, 250 ml bägare, pipett, våg, Blöja, sax. 

Utförande: Ta blöjan och klipp upp sidan på den. I botten på blöjan finns det ett pulver som ser ut som socker, ta ut det. Skaka dock inte ut det, för pulvret är inte bra att få in i munnen/näsan. Över detta sockerliknande pulvret finns det även cellulosafibrer, försök att få med så lite sådant som möjligt. Lägg absorbenten i 100 ml bägaren, och väg sedan upp 05-1.0 g granulat i den stora bägaren. Droppa i någon droppe karamellfärg i vattnet och börja sen hälla på vattnet ´sakta men säkert tills att absorbenten inte vill suga in vattnet mer. Hur mycket kunde den suga upp? 
Prova sedan att hälla i 1-2 nypor salt, rör om och kolla vad som händer.

 ungefär såhär mycket av superabsorbenten hade vi

Resultat: När vi hade mätt upp 1.05 gram i bägaren och sen började hälla på några droppar vatten klumpade superabsorbenten ihop sig till små kulor. Desto mer vatten man hällde i desto mer klumpar blev det. I början använde vi en pipett för att droppa i vattnet, men efter en liten stund kände vi att det skulle ta hundra år för plasten att sluta absorbera, så vi började hälla från bägaren istället. Det slutade med att vi hällde i 182 ml vatten, och  slutade plasten att absorberas. När vi sen hällde i ungefär en 3/4 tsk natriumklorid (salt..) så löstes allting upp.

slutsats: Superabsorbenten är en sorts plast som kallas Härdplast. Den består av långa kedjor med Kol (C) och Väte (H), Kedjorna sitter ihop med varandra med armar, och det är det som gör att den kallas härdplast (hårdplast). Denna plasten går ej att smälta ner. När man häller i vattnet i plasten så lägger sig vattnet i mellan armarna som håller ihop atomerna. Det är därför plasten absorberar. När man häller i salten så förstörs armarna som håller ihop molekylerna, och det är därför plasten blir till en rinnande vätska.
Man skulle kunna använda denna plasten i bindor/trosskydd. Den ska ju ha samma effekt som blöjor, att den suger in blodet. Och man ska även kunna göra det mesta med en binda, och eftersom att plasten absorberar enormt mycket matten så kan man det. Man kan även använda det i en tampong som också suger upp vätskor. 

Felkällor: Vi hade inga felkällor, men jag vet att Matilda och Måns valde en våg som inte visade exakt hur mycket pulver dom hade i. Så när dom skulle hälla i vattnet räckte det med 30 ml vatten, sen så slutade den att absorbera, medans vi kunde hälla i 182 ml. Dock använde vi vågen som visade med decimaler, så vi visste exakt hur mycket pulver vi hade i, det visste inte dom.

Labkompis: Felicia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar