tisdag 30 april 2013

Sammanfattning-Naturkunskaps film, återvinning och västhuseffekten


Om vi skulle slänga alla våra sopor i naturen eller bara på en hög skulle jorden snart översvämmas av sopor. Därför ska vi återvinna alla våra sopor. Bara för att man slänger något i soptunnan eller papperskorgen betyder inte det att det är borta för alltid. Visst går det bra att slänga äppel-skruttar eller bananskal i naturen, men det kommer från naturen från första början. Det går dock mindre bra med saker som konservburkar och plastflaskor som inte bryts ner. 

Allt material har ett kretslopp om vi återvinner det, som t.ex. ett Kaffefilter. Först har man själva kaffefiltret, sen slänger man det i komposten där det bryts ner och blir till jord. Jorden kan man sen använda till nya träd, som sen blir till nya kaffefilter. Nästan allting går att återvinna, dock kan man inte bränna ner allting. När man slänger saker på en soptipp brukar man sortera materialet i tre olika sorter. Brännbart, t.ex. böcker, blommor, plastpåsar och gamla blöjor, icke brännbart-keramik, glas och konservburkar och farligt avfall som 
nagellack, färgrester och termometrar. 

Metaller är mycket viktigt att återvinna, för annars tar det slut. Metaller skapas från vulkaner och jordbävningar, och tar mycket lång tid att skapas. Därför måste vi återvinna det vi har.

Skräp hamnar inte bara på marken, utan även i luften. Om man bränner upp farliga material kan det släppas ut gifter i luften, som e.x. koldioxid. Koldioxiden kommer från bilar, fabrikar, flygplan mm. Denna gas gör att jorden får ett lock runt sig, man brukar kalla det ett växthus. Därav namnet växthuseffekten. Det gör att solens strålar enkelt kan komma in, men inte kan komma ut. Då värms jorden upp mer och mer. Det finns många saker som vi kan göra så att detta stoppas, men en grej är mycket enkel. Ät inte mat som är importerad från andra länder, maten har kommit hit med hjälp av fordon, som t.ex. flygplan och lastbilar. Både flyplanet och lastbilen släpper ut massor av koldioxid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar