måndag 14 oktober 2013

Samuels, Tildas och Eriks text om evolutionen

1. Charles Darwin
År 1809 föddes Charles Darwin, en man som senare i livet skulle ha stor betydelse för människans utvecklingsfråga. Under sin uppväxt levde han i storbritannien, och började sedan jobba i både Paris och London. I London stannade han för att jobba och studera.
År 1831 fick Darwin även chansen att följa med några andra forskare för att undersöka olika arter i andra delar av världen. Resan var planerad att pågå under 2 år, men 3 år senare var båten fortfarande ute på havet. Detta var på grund av att The Beagle (båtens namn) stannade på Galapagosöarna. Det är en ögrupp i Stilla Havet som har ungefär 1000 km in till närmaste fastland. Detta gör att arterna som finns där, inte finns på några andra platser i världen. Galapagosöarna är därför ett perfekt ställe för forskare som vill studera evolutionsteorin, precis som Darwin. En djurart som fångade Darwins intresse är Finkarna. Dessa djur finns dock även på andra ställen i världen, men inte exakt lika som dessa. Han kan se på finkarna att de har anpassat sig efter vilken miljö de lever i, och efter vilken slags mat de äter. En slags fink-art har till exempel en väldigt smal, lång och spetsig näbb. Det har den eftersom den livnärar sig på att äta larver. Den långa näbben gör det då enklare att hacka sig ner i marken för att få upp en larv. Finken har anpassat sig.
Charles Darwin har även kallats “Ap-mannen”. Det är på grund av att Darwin förde fram teorin om att människorna härstammade från apan. Kyrkan gick heller inte med på den teorin
Darwin tog med sig uppstoppade djur hem från världsomseglingen så han lättare kunde fortsätta att utveckla sin teori hemma i England.
då ser vi inte alls lika ut. Darwin åkte på en segling till Galapacos öarna för att kunna forska apor för att få bevis på att vi kommer från aporna men det ville ju inte på som är Kristna för att dom tror ju att gud har skapat allting det var därför dom kallade honom ap mannen.

Naturligt urval
2. Maskrosen är ett exempel på en art som överproducerar sina frön så att många ska överleva. Det gör den eftersom att det inte är så stor chans att alla blir till en blomma. Maskrosen är inte den enda som gör på detta sätt, utan även fiskar gör så. De lägger hundratals ägg för att det vet att alla inte kommer överleva.
Rävarna bråkar om t.ex. honor eller mat för att överleva eller för att få sin art så att den ska fortfarande ska existera. Tigern anpassar sig efter hur miljön ser ut. Den har fått ränder så att den inte syns i det höga gräset och det gör det mycket lättare att fånga föda eller gömma sig för fienderna. Snäckskalen är en variation eftersom att det är flera olika sorter färger och former på skalen. Det finns flera olika sorters snigelarter så som skogssniglar till leopardsniglar. Vissa sniglar har olika färger och vissa är kamouflage färgade. Den vita älgen är väldigt ovanlig eftersom att älgens normala färg e brun så kallar man det för en mutation eftersom att det är en plötslig förändring i artens DNA. Och det är inte så jättebra för älgen att vara vit för det är väldigt lätt att se den men sen på vinter blir det lite bättre.

3. Bevis För Evolutionsteorin
När Darwin kom hem från sin världsomsegling försökte han övertala folket om att hans teori var riktig. På 1800-talet var människorna dock väldigt troende, och det gjorde att de inte trodde på Darwin. Som tur var hade han samlat ihop en hel drös med bevis för att övertala människorna om att han hade rätt. Kyrkan hade väldigt mycket makt på den tiden, och de saker som de hade sagt var rätt. Därför var det väldigt svårt för Darwin att få med folket på hans sida, men efter ett tag lyckades han. Ett av de största bevisen han hade var “Darwins finkar”. Dessa fåglarna hade olika näbbar för att kunna få tag i maten på ett lättare sätt. En fink hade t.ex. en väldigt lång, smal och spetsig näbb. Denna arten har enklare att få tag i larver som finns längre ner i marken. Detta kallas variation och anpassning. De har alltså utvecklats så att de lättare kan överleva. Man kan även se på vårt foster att allting härstammar från samma art. Vi människors foster ser t.ex. nästintill likadant foster som grisarna har.
En “folkgrupp” som nu för tiden fortfarande försöker motbevisa att Darwin hade rätt var Kreationisterna. Detta är kristna personer som fortfarande tror att gud hade en inverkan i jordens skapelse. Detta låter dock inte troligt, för enligt biblen skulle människorna och dinosaurierna ha skapats samtidigt. Men det finns inga bevis för att detta var sant, förutom ett par meningar i biblen. Jag säger dock inte att biblen har fel, för det har jag inte bevis för. Men det finns fler bevis för att Charles Darwin har sant, än vad det finns för kreationisterna.

Han hade också hittat fossiler i bergarter som visar att arterna har förändrats fram till nu. Han hade också hittat likheter i DNA med människan och apan och en andra massa arter, som t.e.x. att hunden härstammar från vargen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar