onsdag 2 oktober 2013

veckans nyhet v.40

HEMLIGA REGISTER ÖVER ROMER I SVERIGE

För ungefär 8 år sedan förde svensk polis ett register på ungefär 4000 svenska romer. Det var enbart ett visst antal människor som visste att detta register fanns, förrän nu. Runt 1000 av de registrerade personer är barn, och de flesta av de andra är helt ostraffade. Registret har först på grund av att Romerna inte ska vara värda lika mycket som andra människor. Folkgruppen blev stämplade som antingen Hel Zigenare och Halv Zigenare. Erland Kaldaras, ordförande i romska ungdomsförbundet, ställer frågan till svt om det ska bli som det var i Tyskland under Andra Världskriget
-Det känns obehagligt och skrämmande. Ska det vara som det var i Tyskland där syftet var att utrota romer och judar?



jag tycker & tänker: 
Detta är verkligen inte okej. Folk blir utpekade för att tillhöra ett speciellt folkslag, och det känns som att detta påminner om Andra Världskriget. Hitler bestämde sig för att t.ex. judarna var inte lika mycket värda som andra människor, och vi vill verkligen inte ha det så igen.
Om jag hade tillhört romerna skulle jag blivit förkrossad.
Enligt mig tycker jag att Sverige framstår som ett land med mänskliga rättigheter, och man får tillhöra vilken folkgrupp man vill. Och troligen så har romerna kommit hit, till vårat land, för att kunna få leva ett fritt liv. Men i hemlighet, har de personerna som vi faktiskt litar på mest i detta samhället, svikit oss. Jag menar dock inte att alla poliser har gjort detta, för till svt säger en polis att de inte visste om det. Men det kan heller inte vara sant, någon måste ju ha vetat om det. Men jag antar att tillslut så kommer det komma fram vem som gjorde detta, och jag hoppas att han ångrar sig för resten av sig liv. För enligt mig så har hen begått något av de värsta brott man kan begå, inte acceptera att vi alla är olika.

källor: 
http://hn.se/nyheter/sverige/1.2377261-ministrar-motte-romer
http://www.dn.se/nyheter/sverige/register-over-romer-granskas/
http://hn.se/nyheter/sverige/1.2378479-forskare-kraver-sanningskommission
http://www.svt.se/nyheter/sverige/olaglig-kartlaggning-av-romer
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ullenhag-tar-var-oro-pa-allvar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar