onsdag 4 december 2013

Problem-Mänskliga Rättigheter


Ungefär 500 år f.kr fanns det en kung som levde i det dåvarande Persien, som nu är Iran. Hans namn var Kyros II, och han blev känd för att ha startat de Mänskliga Rättigheterna. Det han gjorde var att han frisläppte sina slavar, och sen skrev ned regler om hur man skulle behandla människorna.


Denna rullen har sedan följt med i människans utveckling, och blev till grunden för våra Mänskliga Rättigheter som vi har nu.


Problem? Andra Världskriget

År 1939 startade Andra Världskriget på grund av att Adolf Hitler inte tyckte att alla människor var lika mycket värda. Han hade en tanke snurrande i sitt huvud, som sa att personer som var annorlunda, hade heller inte lika värde. Men vad var då hans definition av "annorlunda"? Enligt honom var det speciellt homosexuella, judar och handikappade personer som detta handlade om. Hitler blev diktator för Tyskland 1934, och på grund av diktatorposten hade han väldigt mycket makt. Nedanför kan du se en bild över hur stort Tyskland var då, jämfört med idag.
Naziztpartiet som under 1920-talet växte sig större och större i Tyskland valde Adolf Hitler till sin ledare. När de senare kom till makten tillät de inga andra partier, och de var även då förföljelsen av judar startade.


Under kristallnatten som härjade mellan den 9-10 november 1938, förstörde nazisterna många judars affärer och synagogor, och även här började den första försendelsen av judar till koncentrationsläger runt om i Tyskland. Ett av de kändaste koncentrationslägrena är Auschwitz som ligger i Tyskland.
Sammanlagt under hela krigstiden dödades 6 miljoner judar, varav runt 3.5 av alla dom dödades på koncentrationsläger.

Egna tankar:
Enligt mig är det inget fel att tycka illa om personer. Man kan tycka att de beter sig illa eller bara inte passar in med hur du beter dig. Det är inget fel med att tycka så, för antagligen så kommer det alltid att vara på det sättet i denna värld. Men bara för att man inte tycker lika mycket om en person, så ska man inte behandla den olikt. Det var just detta som bröts under Andra Världskriget. Den 2 regeln i de Mänskliga Rättigheterna lyder:

"Förklaringen om mänskliga rättigheter
gäller för alla människor.
Den gäller för människor från olika folk,
med olika hudfärg,
för män och kvinnor,
för människor som talar olika språk,
för människor som har olika religion,
för människor som tycker olika om politik eller om andra saker,
för människor som är rika
och för människor som är fattiga.
Den gäller för människor från alla länder,
både länder som är fria
och länder som styrs av något annat land.
Alla människor ska behandlas lika
och ha samma rättigheter.".

Lite förenklat står det att man inte ska diskrimineras på grund av hudfärg, religion, sexuell läggning eller kön.
Denna regeln är nog den tydligaste bristen i Andra Världskriget, när Hitler väljer att förfölja judarna, och sen "låsa in" dem på ett koncentrationsläger. Detta är helt fel, och jag förstår verkligen inte hur man kan svika sitt folk på det sättet. För Hitler var Tysklands diktator, och folket hade verkligen lagt sin tillit hos honom. 
Och som jag sa innan, man behöver verkligen inte tycka om alla, för alla är olika. Men att diskriminera folk på grund av att de är annorlunda är FEL. "FEL" skrivet med stora tjocka bokstäver, för så är det verkligen. 
Alla har rätt till ett fritt liv, alla har rätt till att klä sig hur de vill och vara som de vill (utan att de diskriminerar andra). 

Dock finns det fler personer som nog hade kunnat agera på ett bättre sätt. Visst är det enkelt för oss i demokratiska Sverige att säga, men Sverige som inte var på någons sida under Andra Världskriget hade nog kunnat agera på ett annat sätt. Visst tog vi emot Judar som hade förlorat sina föräldrar, men vi skulle inte ha tillåtit Hitler att ta en "genväg" genom Sverige för att enklare komma åt Norge. Detta gjorde att det blev fler offer från Norges invånare. 

Ska vi i Sverige dock vara lite egoistiska så kanske det var bra att vi lät Hitler åka igenom vårt land, då vi aldrig riktigt var med i kriget. Det var kanske just på grund av det, men jag personligen tycker att vi skulle ha skippat det. Vi hade också kanske fått väldigt många dödsoffer i Sverige, men vi hade inte heller behövt ha dåligt samvete. Eller rättare sagt, den nästa generationen behöver inte ha dåligt samvete för vad de äldre gjorde för val. 

Enligt mig tycker jag att vi borde bli lite hårdare med allt som har med de Mänskliga Rättigheterna att göra. Om man bryter mot lagarna så skulle man få ett hårdare straff, eller bara att man lär sig tidigare i livet om de Mänskliga Rättigheterna. 
Mitt tips är nog att skolorna kan göra detta till en lite större grej. Skolorna kan bli hårdare med att alla ska behandla varandra lika. För om man lär sig att leva på ett sätt när man är liten, är det mycket enklare att fortsätta leva så, än att man ska anpassa sig till en annan livsstil senare i livet. 


Källor: 
http://www.ne.se/enkel/andra-v%C3%A4rldskriget 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar