måndag 9 december 2013

Frågor på häftet "Ljusets Reflektion"


1  Rita en bild som beskriver hur en ljusstråle reflekteras i en plan spe­ gel. Markera infallsvinkel, reflexions­ vinkel och normal. svar:   


2. Vad menas med att ljusstrålar är parallella? svar: De korsar aldrig varandra, utan går liksom bara bredvid varandra. När de blir en diffus reflektion så blir inte ljusstrålarna parallella, eller de kan bli, men de brukar oftast korsa varandra. När de dock blir en speglande reflektion så går alla ljusstrålar parallellt.


3. Vad är skillnaden mellan speglande och diffus reflexion? svar: Speglande reflexion är när alla ljusstrålarna går i samma riktning både från början och när de sen reflekteras på ytan. Diffus är när ljusstrålarna korsar varandra och går i helt olika riktningar. Man skulle kunna säga att de inte har någon speciell riktning som de går i. Den diffusa reflektionen kan man t.ex. använda när man fotograferar och sätta på en fotoblixt så att inte ljuset blir lika starkt. Skuggorna i ansiktet som det oftast blir på bilden av blixten mjukas nu ut. 

4. Förklara reflexionslagen. svar: De ljusstrålar som kommer från en vinkel reflekteras alltid ut i samma. Alltså om en ljusstråle ska studsa på en spegel och kommer väldigt rakt framifrån kommer den även att studsa ut i samma vinkel.


5. Hur ser konkava och konvexa speg­lar ut och vad kan man använda dem till? svar: Konkava är speglar som "bucklas" in och de kan man använda till t.ex. sminkspeglar för att få en förstoring. Konvexa speglar är speglar som bucklas ut, och de får en förminskad bild av verkligheten, som t.ex. på backspeglar eller trafikspeglar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar