måndag 2 december 2013

Fördjupningsuppgift-Ljudet

Fråga:
Varför låter våran röst annorlunda när vi själva hör den, men när man typ spelar in när man pratar så är det helt annan?
Och andra personer hör min röst på ett sätt, och jag på ett helt annat? Varför är det så?

http://mentalfloss.com/article/12796/why-do-our-voices-sound-different-us-other-people
http://gizmodo.com/why-does-your-voice-sound-different-when-its-recorded-1282432911 

svar: När vi pratar så skapas det ljudvågor som går från våra stämband, ut i luften och sen in till öronen. De omvandlas sen till signaler som går upp till hjärnan, och därmed har vi uppfattat ett ljud. Men i och med att stämbanden vibrerar, så går det även vibrationer i benen som gör att trumhinnan sätts i vibration en än gång. Dessa vibrationerna som går via benen har även lägre frekvens. När både den verkliga rösten och vibrationerna kommer fram till hjärnan blir det till en och samma röst. Så om du tycker att din röst låter väldigt mörk så behöver det inte vara så, på grund av de låga vibrationerna som går från benen.

Våran röst som vi då hör själva är alltså en blandning av den riktiga rösten och vibrationerna från stämbanden.






Frågor: 
Hur kommunicerar fladdermöss? VARFÖR hör dom så höga ljud, vad är det som är speciellt med deras öron?? Hur hittar de mat i mörker? 

svar: När fladdermöss jagar så sänder de ut höga (ultraljud) signaler. Om det då finns någon insekt eller litet djur framför dom så studsar ljudet på insekten som ett eko, och fladdermössen vet att nu finns det mat. 





Denna struntar jag i(Fråga: Ser djurs öron likadana ut som våra, eller hör dom egentligen på ett helt annat sätt? Deras ljud som de uppfattar, låter de annorlunda i våra öron? T.ex. katter

http://www.catlife.se/tag/ora/

Här är en bild på kattens öron, och den är rätt så lik människans bild. Man kan se att de delarna som vi har i våra öron även finns i kattens.

  • Katten har en utmärkt hörsel
  • Den kan höra mycket svaga ljud
  • Den kan lokalisera riktningen varifrån ljudet kommer
  • Den kan urskilja 2 olika ljudkällor från varandra: på 2 meters avstånd kan katten urskilja 2 ljudkällor 8 cm ifrån varandra och på 20 meters avstånd kan katten urskilja 2 ljudkällor 50 cm från varandra
  • Katten kan höra rop på 200-300 meters avstånd
  • Den kan vrida öronen 180° för att fånga in ljud
http://www.horselboken.se/pdf/arb17.PDF 

svar: dom hör typ likadant, men hör svagare ljud bättre än oss. ) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar