måndag 16 december 2013

Frågor på häftet om "synligt och osynligt ljus"



  1. Vilka färger delas synligt ljus upp i när det passerar ett prisma? svar: 
  2. Varför är en svart tröja varmare än en vit? svar: Eftersom att svart absorberar ljusets alla färger, och färgerna sätter moleykylerna i rörelse som sedan utsöndrar värme. 
  3. Vilka delar av spektrum kan vi inte se? Vad används de till? svar: Vi kan inte se det visa ljuset. Man kan använda det till olika filter som man sätter på kamerors objektiv för att få fram olika färger i en bild. 
  4. Vad menas med att papper är "vitare än vitt"? svar: Eftersom att ett vitt papper innehåller optiskt vitmedel gör det att det både reflekterar synligt ljus och omvandlar UV ljuset till synligt ljus. På så sätt blir det vita pappret ännu vitare.
  5. Varför är laser en enda smal ljusstråle? svar: Eftersom att den alltid håller samma våglängd, på så sätt så sprider den aldrig ut sig. 



  1. Varför ser pupillen i vårt öga svart ut? svar: Eftersom att våran pupill samlar ihop alla färger (de vi ser) och sedan utsöndrar värme. 
  2. Man vet att en del blommor har vackra ultravioletta färgteckningar som vi inte kan se. Vilka varelser har ögon som kan se detta, tror du? svar: Ormar
  3. Den här pilen är målad på gatan och markerar vänstersväng. En bilförare ser den inte riktigt så här. Hur ser den ut från bilen? 

spektrum-ljuset bryts upp i olika färger

6 kommentarer: