tisdag 18 november 2014

1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.
a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort). Svar: Om man delar inte Japan i 4 delar, den längst upp, den i mitten, den näst längst ner och sen sista biten så ligger Nagasaki på den sydvästra kusten "längst ner". Hiroshima ligger i den näst sista delen av Japan, på den södra kusten. 





b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945? svar: Jag tror att just Hiroshima blev attackerat på grund av att staden alltid varit en viktig militärstad. När Japan låg i krig mot Kina blev Hiroshima ett militärt och industriellt centrum. 
Nagasaki var även en viktig stad för handel. Båda städerna blev även attackerade på grund att de inte hade blivit attackerade tidigare under kriget. USA ville se hur mycket en atombomb förstörde, så därför valde de att skicka bomben på en stad som tidigare inte blivit förstörd. 
2. Läs om kärnvapen i NE (enkel).
a) Vad är kärnvapen? svar: Kärnvapen kan vara olika grejer, bland annat bomber och projektiler. De saker som de har gemensamt är dock att båda får sin oerhörda energi från fusion och fission. Fission är när man klyver atomkärnor och fusion är tvärt om, när man slår samman atomkärnor. I en atombomb så använder man sig av neutroner. Dessa neutronerna skjuter sönder atomkärnorna, och från dem frigörs det nya neutroner som i sin tur klyver en annan atomkärna. Inuti bomben sker det då en kedjereaktion och det är det som gör att energin skapas. 
Kärnvapen är det kraftigaste vapen som existerar. 
b) Vad händer när man spränger en atombomb? svar: Det första som händer är att röntgenstrålarna (som skapas) hettar upp luften så att ett eldklot bildas. Detta eldklot växer och blir större och större, och samtidigt gör luftstötvågen sig fri och tar sönder allt i sin väg. Eldklotet höjer sig sedan mot himlen 
3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.
a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan? svar: Det finns både en rätt sida och en fel sida. Amerikanerna ville ha hämnd efter att Japan bombat mot den Amerikanska militärbasen på Hawaii (Pearl Harbor). Eftersom att de också visste att Japan inte skulle ge sig vad, som än Amerikanerna bestämde att de skulle göra, var de tvungna att använda den värsta åtgärden vilket i detta fall var Atombomben. 

Om bomben inte hade släppts skulle antagligen Japan aldrig gett vika vilket hade resulterat i ännu mer dödsfall och längre krigsperiod. Att Amerikanerna valde att döda såpass många civila var det som var mest fel med hela situationen. På sätt och vis hade ändå Japan gjort mest "rätt" då de inte dödade civila under attacken mot Pearl Harbor. 

Sätt från USA's synvinkel, så gjorde Amerikanerna rätt, men med tanke på att över 120 000 personer dog (mestadels av dessa personerna var civila) så tycker jag att det var fel.  
b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då? svar: Just då ville USA få hämnd på Japan, men även avsluta kriget. De visste, att om man krossade Japan så skulle kriget vara över, vilket de också gjorde. 
c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick? svar: USA behövde inte använda sig av så drastiska åtgärder för att avsluta kriget och få Japan att dra sig ur kriget. "Tack vare" bomben så har och kommer hundratals människor få cancer på grund av strålningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar