onsdag 5 november 2014

Fördjupning-radioaktivt grundämne

KALIUM
Förkortning: K
Atomnummer: 19
Masstal: 39,0983

Isotoper: 4 st

Vem upptäckte ämnet? svar: Det var Georg Ernst Stahl som upptäckte Kalium då han kunde skilja på natriumföreningar och kaliumföreningar. Detta skedde år 1704. 103 år senare isolerades den första kaliummetallen av Humphry Davy och det var han som senare fick uppmärksamheten

Kaliums sönderfall. svar: Det är inte grundämnet Kalium med 39 protoner som är radioaktivt och inte är stabilt, utan det är isotopen 40K som är radioaktiv.

Vad är ett radioaktivt ämne? svar: Ett radioaktivt grundämne är ett ämne som inte är stabilt och som sönderfaller. Det behöver dock inte vara så att den vanligaste sorten av grundämnet sänder ut strålning, utan att en isotop av grundämnet är det.
Det finns en så kallad sönderfalls trappa. Ett ämne ramlar ner för denna trappa om den sänder ut alfastrålning (två protoner och två neutroner). Eftersom ett grundämne får sin egenskap på grund av hur många protoner kärnan innehåller, så blir grundämnet ett annat när det sönderfaller och sänder ut en alfapartikel.

Vad händer när Kalium sönderfaller? svar: I detta fallet så sänder Kalium inte ut alfastrålning när det sönderfaller, istället sänder det ut betastrålning. En betapartikel består av en neutron som sedan omvandlas till en proton och elektron. I vissa fall så kan ämnet ta in protonen, men ibland så bara skickas den iväg. Man kan dock inte veta när ett ämne tar in protonen eller inte.

I Kaliums fall så är det enbart 38K och 40K som är radioaktiva. När dessa sänder ut en betapartikel omvandlas de till 40CA i 40K's fall, och 38K omvandlas till 38Ar. Ingen av de ämnena som bildats är dock radioaktiva, så trappan fortsätter inte för någon av isotoperna.

Vad är kaliums halveringstid? svar: Kalium 40's halveringstid är 1.25 miljarder år. Efter dessa år har strålningen försvunnit från 50% av alla atomerna, och 50% av atomerna har även blivit till ett annat ämne beroende på vad det var för isotop.
Efter ännu 1.25 miljarder år har en fjärdedel av de resterande atomerna som sänder ifrån sig strålning omvandlats till ett annat ämne och även slutat med att sända ifrån sig strålning. Såhär fortsätter processen föralltid.

Vad används Kalium till vardagligen? svar:
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/kalium
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalium

  • Övrigt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar