onsdag 19 november 2014

minikurs-Andra Världskriget

1. Nämn fakta om icke-angreppspakten. svar: Icke-angreppspakten var när Tyskland och det nuvarande Ryssland (dåtidens Sovjetunionen) bestämde att de inte skulle anfalla varandra. Detta var bra för både Tyskland och Ryssland, då Ryssland inte hade en stor armé efter att Stalin blivit ledare och Tyskland kunde ockupera stora delar av Europa utan att behöva oroa sig för att Ryssland ska anfalla dom. Denna pakt kom till att kallas Molotov- Ribbentrop-pakten eftersom det var namnen på de båda ländernas utrikesministrar. 
2. Vad hände den 1 september 1939? svar: Då anföll Tyskland Polen, och man sa att det var datumet då Andra Världskriget hade startat. 
3. Nämn några fakta om finska vinterkriget. svar: Ryssarna ville ta över en del av Finland som heter Karelska näset, och även bygga en flottbas vid Finska viken. Finland gick dock inte med på detta, så det blev krig vid gränsen till Ryssland. Finlands armé kunde länge stå emot Rysslands, men efter ett tag fick de se sig besegrade. Den 13 mars 1940 var Finland tvungna att sluta fred och även lämna ifrån sig stora områden till Ryssarna. 
4. Vad hände den 9 april 1940? svar: Tyskland anfaller då Danmark och Norge för att kunna ta del av deras 
5. Redogör för Hitlers anfall mot Sovjetunionen. svar: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar