fredag 8 mars 2013

VAD HÄNDE MED FALKLANDSVARGARNA?



När engelsmännen för ungefär 400 år sedan klev iland på Falklandsöarna upptäcktes ett djur som ingen sett innan, Falklandsvargarna. 200 år senare dog djuret ut och ända sen dess har forskare undersökt en fråga, hur kunde det rävliknande däggdjuret komma ut till öarna som ligger 45 mil från fastlandet? Denna fråga har forskare nu fått ett svar på.
När den förra istiden bredde sig ut över den största delen av världen var havsnivån inte lika hög på grund av isen. Så istället för allt vatten som nu för tiden är mellan  Falklandsöarna och Sydamerikas kust var det ett sund. Så Falklandsvargarna kunde då enkelt gå ut till öarna. Men när isen sen smälte för ungefär 15 000 höjdes vattennivån och djuret blev fast på ön. Där levde dom tills att engelsmännen kom till ön, och sen utrotades.

jag tycker & tänker:
Det är rätt sjukt att med hjälp av DNA från en uppstoppad varg kan göra att en fråga som folk har undrat över i flera hundra år får ett svar. Vi människor är rätt fantastiska som kan komma på sådant. Dock skulle man gärna vilja få reda på varför djuret dog ut. Blev dom dödade av engelsmännen som kom dit, eller tog maten slut för dom? Sådant är synd att man inte kan komma på än. För man har ju inga riktiga bilder på hur vargarna såg ut, och därför kan man heller inte veta vad som hände.

källor: 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5463609
http://www.jaktojagare.se/aktuellt/mysteriet-med-falklandsvargen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar