fredag 1 februari 2013

Köttskatt


Sverige är ett av dom länderna som äter mest kött i hela världen. Varje person äter i snitt 25 kg kött per år. Och just därför vill Jordbruksverket att man ska införa köttskatt. Dom vill inte ha skatten för att man kanske blir fet av att äta för mycket kött eller för att kossorna kanske utrotas. Utan det är för att när vi gör nötköttet släpper vi ut riktigt mycket växthusgaser. Alltså bidrar detta till dom stora klimat-förändringarna.

Men för alla är inte detta en super-bra idé. Alla bönder som har kossorna skulle förlora riktigt mycket pengar för att vi minskar på kött-ätandet. Dom skulle kanske inte ens klara sig på att bara vara bönder, utan måste skaffa ett ytterligare jobb. Så därför har dom nu bestämt sig för att det inte blir någon köttskatt. Iallafall inte nu. Men vad som händer i framtiden kan ingen veta, men något måste vi i alla fall göra för att minska växthusgaser, det vet nog alla om.  

jag tycker och tänker: Just kött-skatt tycker jag både är en bra och en dålig idé. Det är bra, för man måste börja någonstans med att stoppa utsläppen av växthusgaser och så är det bra att folk kommer med förslag. Men så tycker jag det är dåligt för att just kött mår vi bra av. Visst, vi kan minska kött-ätandet men det måste vi inte göra genom att betala skatt! Tänk dom som inte äter så mycket kött, utan lite då och då för att dom inte har råd med det. Då kommer dom inte ha råd med det alls för att dom måste betala ännu mer skatt!! I kött finns det saker som är nyttigt för människan som t.ex. järn och protein. 
Men det skulle heller inte gå så bra för bönderna. På grund av att folk inte skulle äta lika mycket kött skulle inte bönder få in lika mycket pengar. Då skulle dom kanske inte klara sig på att enbart ha bonde som jobb, utan kanske måste börja jobba på något mer ställe. 

http://hn.se/nyheter/sverige/1.1913467-jordbruksverket-ingen-kottskatt 
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article16116710.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16107772.ab 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar