onsdag 13 februari 2013

Sammanfattning av en obekväm sanning del. 2

År 2005 kommer dom flesta ihåg. Flera städer och länder hade värmerekord. Det var också året då det var mycket fler oväder. Detta beror på klimatförändringarna.

Al Gore, som skapade dokumentären kallade klimatförändringarna i Nordpolen och Sypolen för "2 kanariefåglar i en gruva". Förr hade gruvarbetarna kanariefåglar i gruvorna så att fåglarna kunde sjunga för arbetarna samtidigt som dom arbetade. Men när fåglarna slutade att sjunga förstod gruvarbetarna att något var fel, fåglarna hade dött. Samma sak händer med isarna, dom börjar smälta. Då förstår man att något är fel med dom också.

Isarna har större påverkan i klimatet än vad man tror. Man kan säga att isen är som en spegel. Solljuset reflekteras på isarna och 90% av all solljus åker ut i rymden. Det återstående 10% värmer upp jorden. Men om nu isarna smälter kan dom inte reflektera lika mycket solstrålar ut i rymden, och då värms jorden upp ännu mer.

Dock är det inte enbart vi människor som berörs av klimatförändringarna. Djur som isbjörnar, som bor på isarna får inte längre någonstans att bo. Dom kommer drunkna, och sakta med tiden dö ut.
Fågelungar berörs även dom. Om det blir varmare tidigare föds larverna, men fåglarna föds ju inte efter värmen som larverna gör, och då finns det inte larver kvar tills att fågelungarna behöver dom som föda.

Dom flesta har nog aldrig hört om en insekt som heter Granbarkborre, men det är en insekt som oftast fryser ihjäl på vintern och med det aldrig gör någon skada. Men om det nu inte blir så kallt på vintrarna fryser inte dom ihjäl längre. Då betyder det att dom kommer att börja förstöra träden, och tillslut så kommer vi inte att ha någon skog kvar.

Jag har aldrig vetat vad den så kallade "moskitgränsen" är. Dock har jag nu fattat vad det är, och enligt mig så är det nog bra att veta vad det handlar om. Folket som bor i Nairobi byggde upp staden på ett berg på grund av att människorna skulle kunna bli bitna av moksitmyggorna om dom bor längre ner. Myggorna klarar inte av att vara så högt upp på ett berg på grund av att det blir för kallt, och tur det för annars hade nog många personer blivit smittade av malaria. Men på grund av att det blir varmare längre upp på bergen flyttas den här gränsen och folk som t.ex bor i Nairobi har större chans att bli smittade av malaria än vad dom var förr.



1 kommentar:

  1. Den var bra, och det var bra förklarat om man inte vet något om detta :D

    SvaraRadera