tisdag 26 februari 2013

En obekväm sanning del. 3

I den förra delen av "En obekväm sanning" började Al Gore prata om 2 kanariefåglar i en gruva. Den ena kanariefågeln var Arktis, som han pratade om förra gången, den andra kanariefågeln är Antarktis. Forskarna trodde att isen i Antarktis skulle hålla i 100 år innan den skulle börja smälta eller rasa ner i havet med klimatförändringarna. Men plötsligt, på 35 dagar smälte en så kallad shelf som var 213 meter hög. När shelfen smälter finns det inget skydd för landisen, så den rasar ner i havet. Detta gör att havsnivån stiger mer än vad dom flesta tror.
För att ge oss en vink förklarade han att om hela Grönland skulle smälta, skulle havsytan höjas med 6 meter. Tänk då om hela Antarktis plus hela Arktis skulle smälta. Hur mycket stiger inte havsnivån då?

Man skulle kunna tro att landis och havsis är detsamma. Men när man pratar om klimatförändringar är det 2 helt olika saker. Tänk dig om du har ett glas med vatten med en isbit i. Om isbiten smälter höjs inte vattennivån, på grund av att isen har redan tagit upp såpass stor plats som den behöver ta upp i vattnet. Samma sak med havsisen. Den har redan tagit upp sin plats i havet, och när den smälter tar den inte upp mer plats. Men om du tar det första glaset med en isbit i och staplar några isbitar på den första isbiten och sen låter dom smälta, så kommer vattennivån att stiga. Det är på grund av att dom sista isbitarna inte ligger i vattnet och därför tar dom heller inte upp någon plats i vattnet. Så när dom väl kommer ned i vattnet höjs vattennivån. När landis smälter händer det samma. Den ligger inte i vattnet utan på land, så när den smälter höjs havsnivån.

USA står för hela 30% av alla koldioxidutsläpp i hela världen. Det är mer än vad Mellanöstern, Sydamerika, Afrika och Asien släpper ut sammanlagt. Hela Europa står för ungefär 27%.

Al Gore visade en film om en groda. Grodan hoppar in i en skål med vatten som kokar. Självklart hoppar han ut igen på grund av att det var för varmt. Men när han hoppar in i en annan skål med ljummet vatten som under tiden värms upp stannar han kvar tills att han blir räddad av någon annan. Det jag tror att Al Gore menar är att om klimatet skulle förändras på 1 sekund skulle vi nog agera. Men nu förändras det på några hundra år, och då är det många som tänker "Jaja, det kan vi fixa imorgon" eller "Det gör inget om jag inte gör något, det kan vara någon annan som fixar det åt mig". VI MÅSTE FIXA DETTA NU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar