fredag 13 september 2013

Elddonet-H.C Andersen

1. Det brukar oftast finnas någonting som är overkligt. I detta fallet var det elddonet och hundarna som kunde få ens önskningar att slå in.
Det brukar även vara ett antal personer som finns med i alla sagor. Som en häxa, prins, prinsessa och någon som är fattig. I Elddonet finns det en häxa, Prins, Prinsessa, kung, drottning osv. Dessa personer är nog svåra att inte hitta i en saga.
Huvudpersonen i sagan brukar även alltid få ett svårt uppdrag, som den sedan klarar av. Personen får även oftast hjälp av någon overklig figur som Fe eller troll. I denna sagan var det soldaten som hämtade pengarna långt nere i ett träd, och faktiskt överlevde de stora hundarna.

2.
stödord:
1805-Odense-litet hus
ensam-dockor, 
14-Köpenhamn-Skådespelare
Lyckades ej-balettskolan
studera-examen
30-sagor-tills 1873-156 st
olycklig-ful-förälskad-aldrig gift
1875 död

Den 2 April 1805 föddes en pojke i ett mycket litet hus i den Danska staden Odense. Pojken fick namnet Hans Christian Andersen. Fram till 14 års ålder levde han i ett mycket litet hus (de två första bilderna), i det nuvarande centrala Odense. Han var en mycket ensam pojke, och hade inte många vänner. Hans Christian lekte mest med dockor och dockteater. Redan då började hans stora intresse för teater. När H.C Andersen var 14 år gammal flyttade han till Köpenhamn för att försöka komma in på teaterskolan. Han lyckades dock inte, utan några år senare kom han in på balettskolan istället. Där studerade han och tog tillslut examen. När han var 30 år släppte han sin första saga, och 38 år senare hade han släppt runt 150 stycken. H.C Andersen var väldigt olycklig. Han tyckte t.ex. att han var väldigt ful, och var olyckligt kär väldigt många gånger. Vid 68 års ålder släppte H.C Andersen inga mer sagor, och dog 2 år senare.


Detta var H.C Andersens hus under hans uppväxt i Odense. Familjen hade enbart de två fönstrerna som hus.



Statyn av H.C Andersen som man kan hitta i det centrala Odense. 

Huset man ser till höger, det gula, är huset där han föddes.
 
Skolan som H.C Andersen gick på.

obs! inga av bilderna får kopieras utan tillåtelse av mig, eller matilda.

http://www.ne.se/lang/hans-christian-andersen
http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=286

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar